Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

EU föreslår beskattning av techgiganter

Publicerad: 21 Mars 2018, 15:52
Uppdaterad: 21 Mars 2018, 15:54

Genom EU-kommissionens nya förslag ska techgiganter som Facebook, Twitter och Google kunna beskattas nationellt, även om de inte har en fysisk närvaro i ett land.


Ämnen i artikeln:

EUGoogleFacebook

Idag står det klart att EU-kommissionen föreslår åtgärder för att digital affärsverksamhet och nätjättar som Facebook, Twitter och Google, ska beskattas på ett "rättvist och tillväxtvänligt sätt" i EU.

Åtgärderna presenteras i två förslag, där det första syftar till att göra det möjligt för medlemsstaterna att beskatta vinster som genereras på deras territorium, även om företaget inte har någon fysisk närvaro där.

De nya reglerna skulle innebära att internetföretag bidrar till de offentliga finanserna i samma utsträckning som traditionella, fysiska företag.

Det andra förslaget handlar om en tillfällig skatt på vissa intäkter från digital verksamhet. Verksamheter som i dag i praktiken är obeskattade skulle genom denna tillfälliga skatt omedelbara börja ge medlemsstaterna intäkter.

– Våra regler från tiden före internet tillåter inte medlemsstaterna att beskatta digitala företag som bedriver verksamhet inom EU när de har liten eller ingen fysisk närvaro här. Detta utgör ett växande svart hål för medlemsstaterna eftersom skattebasen håller på att gröpas ur. Det är skälet till att vi för fram en ny rättslig standard och en tillfällig skatt på digitala verksamheter, säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici i ett pressmeddelande.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EUGoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.