Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

EU-bossen: skrota digital straffskatt

Publicerad: 10 december 2012, 08:10
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:01

Momsen på digitala tidningar måste sänkas. Det kräver EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes och europaparlamentarikern Cecilia Wikström.


Ämnen i artikeln:

EU

I Dagens Medias papperstidning vädjade tidningsbranschen nyligen till politikerna om hjälp för att tackla den stora strukturomvandling som nu sker – där de vikande intäkterna från pappret inte ersätts av digitala intäkter tillräckligt snabbt.

I förra veckan avslöjade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att hon öppnar för att påskynda omgörningen av presstödet samt ta upp frågan om ett akut omställningsstöd för tidningar som går från papper till webb.

Nu står det klart att Tidningsutgivarna, TU, får gehör på hög nivå inom EU även för sitt andra krav: att sänka momsen på digitala tidningar från 25 till 6 procent.

Under rubriken ”Stoppa straffskatten på digitala medier” kräver EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes och den svenska Europaparlamentarikern Cecilia Wikström att momsen sänks.

”Tyvärr är realiteten att digitala lösningar diskrimineras i en majoritet av EU:s medlemsländer”, skriver de i en artikel på DN Debatt.

De konstaterar att regelverket är under översyn inom EU och att kommissionen har ”lovat” att presentera ett förslag till lagstiftning.

Vägen till att digitala tidningar får samma låga momssats som papperstidningar är dock långt från spikrak.

”Det måste dock noteras att ett teknikneutralt momssystem måste accepteras av alla medlemsländer innan en förändring kan träda i kraft. Det kommer att vara ministerrådet, det vill säga de nationella regeringarna, och inte Europaparlamentet som enhälligt har att avgöra om det europeiska momssystemet ska anpassas till den digitala verkligheten eller om digitala medieprodukter även fortsatt kommer att orättvist bestraffas av momssystemet”; skriver Neelie Kroes och Cecilia Wikström.

Läs artikeln om tidningsbranschens krav på politkerna i DM Plus.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.