Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

EU anklagar Google för konkurrensbrott

Publicerad: 15 april 2015, 10:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:05

EU-kommissionären Margrethe Vestager hävdar att Google missbrukar sin dominerande ställning som sökmotor genom en favorisering av Google Shopping bryter mot EU:s konkurrensregler.


Ämnen i artikeln:

GoogleEU

EU-kommissionen riktar formella anklagelser mot Google. Kommissionen menar att Google har missbrukat sin ställning som marknadsdominerande sökmotor genom att systematiskt favorisera sin produkt Google Shopping i söksvaren.

Detta bryter, enligt EU-kommissionen, mot EU:s konkurrensregler och skadar konsumenterna.

– Jag är orolig över att Google har gett en orättvis fördel till sin egna tjänst, i strid med EU:s konkurrensregler. Google har nu möjlighet att övertyga kommissionen om motsatsen, men om utredningen bekräftar våra farhågor så kommer Google att behöva möta de rättsliga konsekvenserna och ändra hur de arbetar i Europa, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har kommissionen öppnat en separat undersökning kring Googles operativsystem Android. Undersökningen kommer att fokusera på om Google har ingått konkurrensbegränsande avtal eller missbrukat sin dominanta position som operativsystem.

– Jag har också lanserat en formell undersökning av Googles kodex för mobila operativsystem, program och tjänster. Smartphones, surfplattor och andra enheter spelar en allt större roll i många människors vardag, säger Margrethe Vestager och fortsätter:

– Jag vill se till att marknaderna i detta område kan blomstra utan några konkurrensbegränsande restriktioner från företag.

Dagens Media har nått Gustaf Brusewitz, nordisk kommunikationschef för Google. Han hänvisar till ett blogginlägg där Google bland annat har skrivit:

"Varje ekonom skulle säga att man vanligtvis inte ser ny innovation i en bransch som stagnerar eller domineras av en aktör. Ändå är det precis vad som händer i vår värld. Företag som Facebook, Pinterest och Amazon har investerat i egna söktjänster och vi ser innovation i en ökning av sökmotorer. Därför håller vi inte med om att det är nödvändigt att rikta formella anklagelser"

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleEU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.