Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Eniro-utmanare lanserar i Sverige

Publicerad: 14 Mars 2012, 22:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Amerikanska Yelp, en tjänst för användargenererade recensioner, startar upp i Sverige i dag. Ambitionen är att ta kampen med Eniros Rejta.se.


Ämnen i artikeln:

Eniro

Yelp grundades i USA 2004 och har internationellt 66 miljoner unika besökare i månaden. Sajten innehåller för närvarande 25 miljoner recensioner, skrivna av tjänstens användare. Efter att ha lanserat tjänsten i ett flertal europeiska länder är det i dag dags för svensk premiär.

– Vi är väldigt glada att kunna lansera Yelp i Sverige som vi ser som en viktig marknad, säger Miriam Warren, vice vd för Yelp i Europa.

Företagets intäkter kommer via annonsering från lokala företag men Yelp kommer i inledningsskedet inte att ha någon lokal annonsförsäljning i Sverige. Den enda fasta personal som anställs från start är en forumadministratör.

– Yelp har på alla sina marknader ett väldigt livfullt forum och vi anordnar också events så att de som lär känna varandra på forumen får chans att träffas också på riktigt. Vårat forum är en viktig konkurrensfördel.

På den svenska marknaden finns redan Rejta.se. Vad skiljer er tjänst från deras?

– Vi har stor respekt för den lokala konkurrensen i alla de länder där vi etablerar oss. Det som skiljer ut oss från de flesta andra aktörer är vår communitydel och den avancerade algoritm som sorterar recensioner efter relevans.

Algoritmen, som Miriam Warren säger är den mest sofistikerade på marknaden, skiljer ut informativa och matnyttiga intervjuer från de som skrivits i andra syften.

– I den här typen av tjänst finns alltid risken att företagare skriver upp sitt eget företag och skriver ner konkurrentens. Vårt review filter tar användarna förbi den problematiken.  

Redan från start i dag kommer Yelp att ha ett tusental användargenererade recensioner för den svenska marknaden, främst Stockholm.

– Ja, vi öppnar ju upp i dag och det är fest, men ingen tycker att det är roligt att gå på en fest där det inte finns någon musik och knappt något folk alls.

Yelp lanseras också som app till Iphone och Android.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Eniro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.