Gå direkt till textinnehållet
SökKontaktAnnonsera
Prenumerera

Digitalt presenteras av:

Emojis: Hackerns nya älsklingar

Fler och fler bedrägerier sker genom gratis nerladningsbara emojis.

Över fem miljarder Emojis skickas dagligen enbart via Messsenger – och det utnyttjas av internets mörka krafter. Bedrägerier och virusspridning via nerladdningsbara emoji-tangentbord ökar.


Publicerad 2018-08-08 09:34

Ämnen i artikeln:

hackerattack

Dela artikeln:

Bara på Facebook Messenger skickas över fem miljarder emojis dagligen. I takt med att de digital bildfigurerna ökar i popularitet, så ökar även intresset för dem bland hackers, bedragare och andra tveksamma aktörer på nätet.

Den som frekvent använder sig av emojis, riskerar att hamna i en fälla där ens privata uppgifter blir lättåtkomliga för fula fiskar.

En växande trend är bedrägeri genom nerladdningsbara emoij-tangentbord. Daniel Markuson som är expert på digital säkerhet på NordVPN manar till särskild försiktighet när det kommer till gratis nedladdningsbara Emojis. Om produkten är nedladdningsbar och gratis så innebär det förmodligen att företaget bakom säljer användarinformationen till tredje part. Det vill säga: Allt du skriver på ditt tangentbord oavsett device kan spåras i efterhand.

Det stora problemet kan uppstå ifall bolaget som sitter på din information inte är it-säkert, och att användarinformationen sprids våg för vind. Samma problem gäller nedladdningsbara avatarer eller andra tangentbordslösningar som är gratis.

– Om det inte kostar, och om du aldrig har hört talas om bolaget som ligger bakom –så lita inte på det, säger Daniel Markuson och fortsätter:

– Det finns alldeles för många fall av virusspridning på grund av bland annat gratis emojis.

Den som drabbas märker ofta av det eftersom datorn, till exempel, plötsligt börjar jobba väldigt långsamt – eftersom en mängd processer sker bakom skärmens kulisser medan viruset bearbetar din data, skriver tjänsten NordVPN i ett pressmeddelande.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.