torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Elon Musks köp av Twitter: ”Steg mot kryptoliknande upplägg”

Publicerad: 26 april 2022, 11:43

Emma Blom, Social Industries, och Amanda Oxell, Narva, ger sin syn på Elon Musks köp av Twitter.

Digitalstrategen Amanda Oxell avfärdar Elon Musks förklaring om att han vill värna om yttrandefriheten och därför köper Twitter, medan sociala medier-experten Emma Blom hoppas få se honom ta Twitter in i en ny era.

Ämnen i artikeln:

TwitterAmanda OxellEmma BlomToppnyheter eftermiddag

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Elon Musks köp av Twitter är ett faktum. Igår godkände Twitters styrelse hans bud, och prislappen landade på 44 miljarder dollar, cirka 427 miljarder kronor. Twitters styrelseordförande Bret Taylor förklarade i ett pressmeddelande försäljningen: ”Den föreslagna transaktionen innebär en substantiell kontantpremium, och vi tror att detta är den bästa vägen framåt för Twitters aktieägare”.

– Spontant tänkte jag, jaha, det är väl inte konstigt, säger Emma Blom, grundare av Social Industries.

– Så gott som all media ägs väl av excentriska miljardärer som Rupert Murdoch och andra Successionliknande alfahannar. Men Elon Musk är knappast någon traditionalist, säger hon till Dagens Media.

Amanda Oxell, digitalstrateg på Narva, menar att det är ett naturligt steg för Elon Musk att köpa Twitter.

– Twitter är den kanal han primärt använder för att marknadsföra de egna bolagen och han har upprepade gånger blivit anklagad och fått stå till svars för att använda plattformen för att haussa sina egna intressen. Det är ju bland annat därför han blev tvungen att kliva ned från ordförandeposten i Tesla. Senast 2020 han var uppe i rätten misstänkt för att ha tweetat kurspåverkande, säger hon.

Men att Elon Musk köper Twitter för att värna om yttrandefriheten ger hon inte mycket för.

– Det är ingen hemlighet att Elon Musk är positivt inställd till och har innehav i kryptovalutor och det faktum att Twitter har ett enormt krypto-community betyder i princip att Musk kan öka värdet på de valutor han själv äger, bara genom att nämna sitt innehav i en tweet. Vilket han också gjort. Det här med att Elon Musks köp av Twitter skulle handla om att slå vakt om yttrandefriheten bör man alltså ta med en nypa salt.

Amanda Oxell ser Elon Musks utspel om att han vill öppna upp Twitters källkod och göra algoritmerna tillgängliga för allmänheten som ett steg mot ett kryptoliknande upplägg – även om hon inte tror att det är enda anledningen till köpet.

– Samtidigt vill han ju rensa plattformen från bottar, något som skulle påverka det globala krypto-communityt positivt eftersom det skulle förhindra sceams and scams. Kanske är det ett steg i ledet att öka trovärdigheten för krypto som valuta?

Vad innebär köpet för annonsörer?

– För annonsörer i Sverige kommer det inte betyda jättemycket av den enkla anledningen att medieinvesteringarna i mycket låg utsträckning läggs mot Twitter. Något som antagligen är ett uttryck för att man från annonsörssidan upplever plattformens brand safety som låg. Samtidigt speglar det väl det faktum att Twitter faktiskt används i begränsad utsträckning i Sverige.

– Ur ett internationellt perspektiv, där användandet av plattformen är högre och annonsörer i högre utsträckning finns närvarande, tror jag däremot att det kan hända en del. Musk köper ju sannolikt Twitter för att kunna fortsätta värna de egna intressena, men då krävs det också att användartillväxten och annonsintäkterna ökar, vilket det finns potential kring. Därför ligger det med stor sannolikhet i hans intresse att få ordning på såväl annonsaffären och den tekniska aspekten av plattformen, som utmaningen med klimatet på plattformen.

Därför tror Amanda Oxell heller inte att modereringen kommer att plockas bort eller att regelverket för vad man får uttrycka på Twitter förändras i någon större utsträckning. Det skulle vara en katastrof för annonsaffären eftersom det skulle påverka brand safety negativt, säger hon.

– Och även om Musk har pengar nog att finansiera plattformen utan intäktsströmmarna från annonsörerna så är det ingenting han vill göra, eftersom det då skulle bli plågsamt tydligt vem Twitter tillhör och varför.

Avsaknad av moderering och regelverk skulle också kunna leda till ett plattformsklimat som driver användare på flykt.

– Det är ju trots allt användarna han vill åt, det är dem han behöver kommunicera med. Mot bakgrund av andra uttalanden han gör handlar det nog alltså snarare om att se över på vilket sätt moderering sker och mot vilket regelverk.

Emma Blom hoppas på att få se Elon Musk ta Twitter in i en ny era.

– Twitter har under lång tid kämpat med att utveckla sin tjänst på ett Facebookmanér, men utan större långsiktig framgång. Jag tänker på till exempel Vine och Periscope och flera försök att slopa textberänsningar i tweets, förbättra live-flödet och så vidare. Det ska bli spännande att se vad Elon Musk kan göra med Twitter, säger hon.

Emma Blom säger också att det är på tiden att någon utmanar Tiktok och Meta.

– Frågan är om Elon Musk nu kan utmana Metaverse och ta Twitter in i en ny era där Twitter kan ta täten i utvecklingen av nya sociala medier-beteenden. Kan någon göra det så är det väl Elon Musk. Han verkar vara en man som tänker större än de flesta.

LÄS ÄVEN: Svenska experter dömer ut Musks Twitter-köp: Absurt 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev