Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Efter Twitters börsfall – uppköpsrykten tar fart

Publicerad: 5 Augusti 2015, 07:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:55

Många bedömare tror att Google är på väg att köpa Twitter.


Ämnen i artikeln:

GoogleTwitter

Twitters aktie har tappat mycket i värde de senaste dagarna. I måndags föll aktien till sin lägsta nivå sedan börsintroduktionen i november förra året.

Anledningen till nedgången är bland annat grundaren Jack Dorseys besked i förra veckan om att Twitter framöver kommer att ha problem att locka nya användare, vilket oroar investerarna trots att bolaget rapporterar ökade intäkter och en stark annonsaffär. Under andra kvartalet ökade bolagets intäkter med 61 procent, vilket överträffade analytikernas förväntningar.

Aktiens minskade värde har satt fart på finansmediernas spekulationer om att ett uppköp av Twitter är på gång. En del analytiker tror till och med att det dystra beskedet är en strategi för att få ner börskursen inför ett uppköp.

Framför allt är det sökjätten Google som många tror har sina ögon på mikrobloggen, även om Apple och Microsoft också nämns i spekulationerna.

Det är väl känt att Google haft problem att skapa sitt eget sociala nätverk som kan ta upp kampen med Facebook – varken Google Buzz eller Google Plus har levererat enligt förhoppningarna – och ett köp av ett redan etablerat nätverk som Twitter skulle kunna vara en lösning, skriver bland annat den amerikanska affärstidningen Fortune.

Google och Twitter inledde tidigare i år ett samarbete som innebär att Twitterflöden numera är tillgängliga för Google-sökningar, men ett uppköp skulle innebära att Google får ännu bättre användning av Twitters viktiga realtidsdata om användarna, enligt Fortunes analys.

Fram tills nu har Twitter varit en för dyr affär för Google, enligt bedömarna, men efter de senaste dagarnas kursfall är bolaget nere på ett värde som sökjätten anses kunna ha råd med.

Sedan lägstanivån i måndags har Twitters aktie återhämtat sig något, men det är långt kvar till de nivåer aktien låg på innan grundarens dystra besked.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleTwitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.