Efter skandalen – Facebook bötfälls på miljonbelopp

500 000 pund i böter för Facebook på grund av bristande transparens.

I efterdyningarna av Cambridge Analytica-skandalen ska Facebook bötfällas till en summa av 500 000 pund, vilket motsvarar omkring 5,8 miljoner kronor. Det rapporterar The Guardian.

Bötesbeloppet gäller två överträdelser av dataskyddslagen. Det är brittiska Information Commissioner's Office (ICO) som har kommit fram till att Facebook både har misslyckats med att skydda sina användares privata information samt att de har misslyckats med att vara transparenta kring vilken data som samlats in av andra aktörer.

Boten på 500 000 pund är den högsta som kan ges när det kommer till överträdelser av dataskyddslagen. Hade skandalen däremot inträffat efter det att den nya dataskyddsförordningen GDPR trätt i kraft hade det kunnat bli riktigt dyrt för Facebook. Då hade Facebook kunnat bötfällas till en summa på hela 20 miljoner euro eller fyra procent av den globala omsättningen.

Facebook har ännu inte gett något tydligt besked i hur de ställer sig till boten.

– Som vi har sagt tidigare, vi skulle ha gjort mer för att undersöka anklagelserna om Cambridge Analytica och vidta åtgärder under 2015. Vi har arbetat nära tillsammans med ICO i deras granskning av Cambridge Analytica, precis som vi också har arbetat nära med USA och andra länder. Vi ser över rapporten och kommer svara ICO snart, säger Facebooks integritetschef Erin Egan angående den föreslagna boten.

Hanna Frick

Reporter

Publicerad 2018-07-11 11.19Uppdaterad 2018-07-11 11.21

Ämnen i artikeln: