Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter Readlys tröga börsstart: Investmentbank stabiliserar kursen

Publicerad: 2 oktober 2020, 09:47

Det har gått trögt för Readly på börsen sedan noteringen den 17 september.

Foto: Readly/Pressbild

Readly har haft en trög börsstart och investmentbanken som övervakar börsintroduktionen har vidtagit åtgärder för att stabilisera kursen. På fredagen stod det även klart att Aftonbladet utökar sitt förlagssamarbete med plattformen.

Ämnen i artikeln:

Readly

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Som Dagens Media rapporterat noterades nyligen den digitala magasinstjänsten Readly på Stockholmsbörsen. Vid noteringen den 17 september steg aktien till 59 kronor per aktie. Men sedan dess har den backat och handlats för för runt 53 kronor. På torsdagen låg kursen dock på runt 55 kronor. 

I ett pressmeddelande på fredagen berättar Readly att investmentbanken ABG Sundal Collier vidtagit åtgärder för att stabilisera kursen – genom att helt enkelt köpa mer aktier för att handla upp kursen till en stabilare nivå.

Kursen har stabiliserats

Investmentbanken är bolagets mäklare eller ”sole global coordinator” som det heter på finansspråk. Banken har dels till uppgift att agera rådgivare till Readly, dels att övervaka och att hjälpa till med börsintroduktionen på olika sätt.

ABG Sundal Collier är även så kallad stabiliseringsansvarig för aktien och har då i uppgift att hålla marknadspriset på en stabil nivå. Om aktiemarknaden agerar på ett sätt som får aktien att understiga det som banken anser vara en stabil nivå ska banken handla upp kursen. Investmentbanken genomförde stabiliseringen 23-28 september 

LÄS OCKSÅ: Readly satsar på kurerat – lanserar Readly Articles

Investmentbanken får dock bara vidta åtgärder fram till 30 dagar efter noteringen, därefter styrs kursen helt av aktiemarknaden. Detta enligt det avtal som presenterades i samband med noteringen av Readly. 

Readly utökar förlagssamarbete med Aftonbladet

På fredagsförmiddagen handlades Readly-aktien med en köpkurs på 58,50 kronor och en säljkurs på 58,80 kronor. Men på eftermiddagen samma dag föll kursen återigen tillbaka något till runt 56 kronor. 

LÄS MER: Readly tar svenska inredningsmagasin ut i världen

På fredagen, i ett separat pressmeddelande, meddelade Readly även att bolaget utökar sitt förlagssamarbete med Aftonbladet. Därmed kan tjänstens prenumeranter läsa Aftonbladet och Sportbladet från och med i dag fredag den 2 oktober. 

– Flera av Aftonbladets magasin tillhör de mest lästa på Readly och vi är glada att nu kunna erbjuda Aftonbladet och Sportbladet på plattformen för att nå ut till ännu fler läsare. Samtidigt är detta ett strategiskt beslut där vi ser affärsmöjligheter förknippade med den data Readly genererar för att bättre förstå läsarnas beteende och läsvanor, säger Michael Fristedt, affärschef på Aftonbladet, i pressmeddelandet. 

Sedan tidigare finns sex titlar samt helgbilagor från Aftonbladet på plattformen. 

LÄS MER: Inför börsnoteringen: Readly tappar Bonnier News och Aller Media

Två tunga avhopp 

Tidigare i år anslöt sig även brittiska förlaget ESI Media till plattformen för att koppla på brittiska tidningarna Evening Standard och The Independent till Readly. Österrikiska förlaget Standard Verlagsgesellschaft M.B.H. med dagstidningen Der Standard-Kompakt tillkom också under 2020.

LÄS OCKSÅ: Därför lämnar jättarna Readly: ”Inte tillräckligt lönsamt” 

Som Dagens Media rapporterat hoppade däremot Bonnier News och Aller Media av plattformen i mitten av september i år. Det eftersom de anser att villkoren är för dåliga samt att ersättningen till förlagen när pengarna, som baseras på läsarandel, är för låg.

 

Några nyckeltal för Readly (2019)

Totala intäkter: 264,7 mkr

 

EBIT: -142,5 mkr

 

Betalande prenumeranter: 278 555 st

 

Medeltal anställda: 55

 

Resultat per aktie efter utspädning: -29.62 kronor

 

Källa: Readly

Här är Readlys åtta investerare/delägare

Befintliga aktieägare: 

Swedbank Robur

Tredje AP-fonden 

Consensus Småbolagsfond

 

Investerare som tillkom med börsintroduktionen: 

TIN Fonder

Handelsbanken Fonder

C WorldWide Asset Management

Skandia Fonder 

Skandia Liv 

 

Källa: Readly

Mer om Readly

Plattformsföretagets digitala prenumerationstjänst ger obegränsad tillgång till närmare 5 000 nationella och internationella magasin som samlas i en app och till en fast månadskostnad. 

 

Totalt samarbetar företaget med 800 förlag globalt, har prenumeranter i över 50 länder och innehåll tillgängligt på 17 olika språk. 

 

De som är anslutna till plattformen får även tillgång till data- och annonsstatistik som i dagsläget omfattar 25 miljarder datapunkter. 

 

Under 2019 uppgick omsättningen till 265 miljoner kronor. 

 

Tyskland, Storbritannien och Sverige är bolagets huvudmarknader. De stod för cirka 85 procent av Readlys nettoomsättning under första halvåret 2020.

 

Sedan den 17 september 2020 är bolagets aktie noterad på Nasdaq Stockholm Midcap (Stockholmsbörsen).

 

Källor: Readly och Dagens Media

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev