Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter nekade redaktionsstöd: MPRT-anställda hängs ut på högerradikala sajter

Publicerad: 18 februari 2021, 09:41

Anställda på MPRT har hängts ut på konspiratoriska och högerradikala sajter som inte fått redaktionsstöd.

Foto: Skärmdump från hemsida

Flera anställda vid MPRT har de senaste månaderna hängts ut med namn och bild på konspiratoriska och högerradikala sajter, rapporterar DN. Handläggare är oroliga och upplever att de inte får tillräckligt med stöd från ledningen.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och TV

Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, hade förra året i uppdrag att bland annat betala ut ett nytt stöd vid namn redaktionsstödet, som en direkt följt av pandemin. Något Dagens Media rapporterat. 

Stödet söktes av 217 medier, varav 159 av de sökande fick dela på en halv miljard kronor. Bland de som inte fick stöd återfinns bland annat högerradikala och konspiratoriska sajter som Newsvoice och Nya Dagbladet. 

LÄS OCKSÅ: 217 medier söker redaktionsstöd 

Under vintern har de skrivit en rad kritiska artiklar, rapporterar DN, med vinklar om att stöden varit politisk motiverade. I flera artiklar har de även pekat ut enskilda medarbetare på MPRT med namn och bild. 

LÄS MER: Ilska hos medier som nekades stöd – här är listan över de som fick nobben 

Artiklarna kretsar också i flera fall kring medarbetares privatliv, såsom sexuell läggning, gymnasiebetyg och tidigare politiska uttalanden, enligt DN. 

De medarbetare tidningen har pratat med har valt att medverka anonymt i rädsla för att bli uthängda på nytt.

– Jag tror inte riktigt man kan förstå hur obehagligt det är förrän man faktiskt ser sitt eget namn skrivet. Hur otroligt läskigt det är att man hämtar bilder från sociala medier på en, säger en handläggare till DN och fortsätter: 

– Jag tänker ju på att jag pratar med dig och är orolig över hur det ska ta skruv i extremmedierna. Det känns ju lite som en risk för mig, också.

”Folk hängs ut som inkompetenta och kriminella”

Händelseutvecklingen har lett till att flera anställda har valt att begränsa sina sociala medier-konton och kontaktuppgifter har tagits bort från nätet, skriver DN.

Flera av dem som hängts ut på sajterna upplever också att de har fått undermåligt stöd från MRPT:s ledning.

– Jag skulle säga att mina närmaste chefer, de har varit ett stöd. Det kanske är lite högre upp som man inte riktigt förstår vad det här är. Väldigt länge kallade man det här för en granskning, det blir lite svårt för oss att se det så när folk hängs ut som inkompetenta och kriminella, att se det som en granskning, säger en av handläggarna till DN och som vill vara anonym. 

Beklagar uppgifterna men känner inte igen bilden

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv, känner dock inte igen sig i den bilden. 

– Det tycker jag är tråkigt att höra, det är inte något jag känner igen. Jag tycker vi gjort mycket och att vi gör mycket på det här. Vi har utbildningar, vi har möjlighet till diskussioner, vi har diskuterat det här innan och utbildat våra medarbetare i det här innan de sätts att arbeta med de här frågorna, säger hon till DN.

Hon tillägger dock att hon beklagar de framkomna uppgifterna:

– Jag tycker som sagt var att det är väldigt tråkigt att höra och det här är någonting som vi får hantera internt, och vi hanterar det internt. Det här är en fråga som är uppe på dagordningen kontinuerligt nu helt enkelt.

– Vi har haft de här diskussionerna tidigare och utbildningar tidigare. Men vi kan naturligtvis alltid göra mer, man kan alltid i efterhand säga att man kunde gjort mer men det är inte så att vi är nyvakna och har tagits på sängen.

LÄS MER: Klart: Här är tidningarna som får coronastöd

DN har sökt de två namngivna sajterna ovan men de har avböjt medverkan.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.