Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter Microsoft – Tiktok och Twitter diskuterar sammanslagning

Publicerad: 10 augusti 2020, 07:00

Den amerikanske presidenten Donald Trump vill att ett amerikanskt företag köper Tiktok – och att den amerikanska staten då får en del av köpeskillingen.

Tiktok och Twitter diskuterar en eventuell sammanslagning – men bara på den amerikanska marknaden. Dessutom sågar Microsofts grundare Bill Gates den amerikanske presidenten Donald Trump.

Ämnen i artikeln:

TiktokTwitterDonald TrumpMicrosoft

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


USA:s president Donald Trump har hotat att bannlysa videodelningsappen Tiktok om ägarstrukturen inte förändras. Anledningen är att han ser en risk att den kinesiskägda appen delar med sig av data om de amerikanska användarna till myndigheter i Kina. I förra veckan gick han från ord till handling och utfärdade en exekutiv order som förbjuder alla transaktioner med Bytedance, Tiktoks moderbolag.

LÄS ÄVEN: Trump Bannlyser Tiktok 

Sedan tidigare har Microsoft och Tiktok fört diskussioner om ett eventuellt uppköp av appen, men diskussionerna pausades då Donald Trump hotade att bannlysa Tiktok i slutet av juli.

Nu uppger The Wall Street Journal att det även förs diskussioner om en sammanslagning mellan Twitter och Tiktok, vilket dock bara gäller den amerikanska marknaden.

Samtidigt har Donald Trump krävt att Tiktok säljer sin verksamhet till ett amerikanskt företag – och att den amerikanska staten ska få en del av köpeskillingen.

I en intervju med Wired säger Microsofts grundare Bill Gates att kravet är ”märkligt”. På frågan om han kan tänka sig att skänka pengar till Trumps motståndares valkampanjer i det kommande valet, svarar Bill Gates att han inte tycker om att skänka pengar till politiska ändamål. Men säger samtidigt att hans välgörenhetsorganisation kommer att vilja samarbeta med vem som än vinner valet.

– Vi bryr oss mycket om kompetens, och förhoppningsvis kommer väljarna att beakta hur dagens administration har rekryterat och väga in det när de röstar. Men det kommer att finnas ordentligt med pengar på båda sidor i det här valet, och jag gillar inte att härföra pengar till politiska ändamål. Även om pandemin har gjort det rätt tydligt att vi bör förvänta oss bättre ledare, så finns det andra människor som kommer att lägga sin tid på kampanjerna, säger Bill Gates till Wired.

LÄS ÄVEN:
Anette Novak om Tiktok: ”Vi behöver öka medvetenheten”
Så utnyttjar annonsörer Tiktok på bästa sätt
Snabbanalys: Tiktok – och effekten på mediebranschen 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev