Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter kritikstormen – Grand Hotel pudlar

Publicerad: 7 november 2016, 08:04
Uppdaterad: 7 november 2016, 08:12

Efter stormen mot Grand Hotel backar hotellet och Sverigedemokraterna rasar. Hotellets vd Pia Djupmark hävdar att "negativ publicitet" inte var anledningen till att man ville avboka SD. Men en inspelning mellan SD:s kommunikationschef och Pia Djupmark visar en annan bild.


Sverigedemokraternas gala på Grand Hotel i Stockholm dit 400 gäster ur Europas främlingsfientliga partier var inbjudna, ledde i förra veckan till massiva reaktioner.

Negativa omdömen och kritik rasade in på hotellets Facebook-sida över 1000 enstjärniga recensioner har lagts upp.

"Att Grand hotell upplåter sina lokaler åt en högerextrem gala solkar ner hela stadens rykte", skrev en besökare.

Till Dagens Media beskrev Grand Hotels marknadschef Filip Odelius händelsen som en pr-mardröm. Samtidigt var han noga med att understryka att hotellet bestämt sig för att inte vidta förhastade åtgärder.

Nu gör Grand Hotel en pudel och skriver i ett pressmeddelande att de aldrig skulle ha tagit bokningen.

"Vi kan också konstatera att vi borde ha brutit kontraktet så fort vi förstod att detta arrangemang kommer att skapa starka reaktioner både hos våra gäster och våra medarbetare. Det viktigaste vi har är vårt förtroendekapital och vårt renommé, båda dessa har tagit skada."

Vd:n Pia Djupmark skriver i pressmeddelandet att hotellet internt ska arbeta fram ett förhållningssätt för framtida situationer. Samtidigt påpekar hon att det har varit problematiskt att dra sig ur kontraktet och bokningen.

– Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod. Men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det, säger Pia Djupmark i pressmeddelandet.

Ursäkten från Grand Hotel och hotellets oro över det skadade "förtroendekapitalet" har fått Sverigedemokraternas Mattias Karlsson att rasa, skriver Aftonbladet.

– De tyckte inte att så var fallet när de lät Saudiarabien fira sin nationaldag där. Men nu ångrar man att demokratiskt valda politiker delar ut ett demokratipris till en frihetshjälte som varit med om att störta en av världshistoriens värsta diktaturer. Det är hyckleri på en nivå som vi aldrig har sett tidigare, säger Mattias Karlsson till tidningen.

SD:s partiledning kräver en ursäkt från Grand Hotel eller att de tar tillbaka uttalandet.

– Annars kommer vi att uppmana våra sympatisörer att inte stötta Grand Hotel på något sätt framöver, säger Mattias Karlsson.

Stormen kring Grand Hotel är inte slut än.

I pressmeddelandet sa hotellets vd Pia Djupmark även så här:

– Den uppmärksamhet som detta fått, har givetvis i sig varit skadlig. När vi för 7 veckor sedan började agera för att komma ur kontraktet var det dock inte negativ publicitet vi tänkte på, vi ville helt enkelt inte ha arrangemanget här.

Men i ett inspelat samtal, som Aftonbladet fått ta del av, frågar SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein, Pia Djupmark om varför "regimer som hugger huvudet av folk" får vara på Grand men inte SD.

Hon svarar så här:

– Jag tror att det är för att det inte är i media, liksom. Det är ingen som frågar oss… "Bor Justin Bieber här?". Vi svarar inte på det.

I de delar av det inspelade samtalet som Aftonbladet lyssnat på framgår att det främst är av affärsskäl som hon vill avstyra galan. Pia Djupmark oroas över att "gäster inte skulle vilja bo eller konferera här, personalen som inte vill jobba", skriver Aftonbladet.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev