Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter kritiken – EU kan vidta åtgärder mot Apple

Publicerad: 5 mars 2021, 07:10

Enligt källor till Reuters förbereder EU nu formella åtgärder mot Apple, vilka kan innebära att Apple måste se över sin affärsmodell.

Foto: Pixabay

UPPDATERAD. Efter de globala jättarnas klagomål mot Apple – nu sprids uppgifter om att EU kan planera för formella åtgärder.


Ämnen i artikeln:

AppleSpotifyFacebookEU

Stora globala företag som musikstreamingbolaget Spotify och sociala medier-nätverket Facebook har riktat hård kritik mot Apple. Det för att bolaget tar ut en avgift av vissa appar i App store. För de företag som betalar en avgift till App Store är den 30 procent första året och nästföljande år går den ned till 15 procent, enligt Apple Sveriges pr-avdelning.

Utöver kritiken mot avgiften i App store har Spotify anklagat företaget för att snedvrida konkurrensen, bland annat genom att gynna sig egen musiktjänst Apple Music. I mars i fjol tog Spotify saken ännu längre genom att vända sig till EU-kommissionen med ett klagomål.

Nu gör källor till Reuters gällande att EU kan förbereda formella åtgärder mot Apple, vilka kan innebära att Apple måste se över sin affärsmodell.

Även nordiska mediehus har ifrågasatt att Apple tar ut en 30 procent av publicisternas appintäkter. Norska Schibsted är till exempel en del av i initiativet ”Coalition for better app fairness”, som bildades efter att Epic Games, känt för dataspelet Fortnite, stämde Apple. Och före jul sänktes faktiskt kostnaden till 15 procent för de appägare som tjänar mindre än 1 miljon dollar på sina appar per år.

LÄS OCKSÅ: Mediehusen tar strid om avgifterna i appar

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleSpotifyFacebookEU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev