Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Efter Hemnet-affären – här är planen för att skrota Blocket bostad

Publicerad: 21 December 2015, 08:58
Uppdaterad: 21 December 2015, 10:30

Vd:n: ”Om två år kommer mäklardelen av Blocket bostad att försvinna”.


Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Schibsted gjorde ett tappert försök att slå sig in på marknaden för bostadsannonser på nätet med Blocket bostad.

Men i maj stod det klart att Schibsted bytt strategi. Istället för att försöka sig på att rubba marknadsledaren Hemnets dominans valde Schibsted att lägga ett bud för att köpa Hemnet.

Striden om Hemnet har sedan dess löpt på under hela året. Den sista pusselbiten föll på plats i förra veckan, då Fastighetsmäklarförbundet accepterade Schibsted som köpare.

I dag kom även Schibsteds pressmeddelande, som slår fast att avtalen som innebär att Schibsted köper 80 procent av Hemnet nu är undertecknade.

Nu väntar en prövning av Konkurrensverket, vars tidigare agerande talar för att affären kan komma att ifrågasättas.

Schibsted äger i nuläget även Blocket bostad. Att Schibsted skulle kontrollera både Hemnet och Blocket bostad är något som konkurrensverket med största sannolikhet skulle ha synpunkter på.

Nu presenteras även lösningen på det problemet. Den oberoende bostadssajten Bovision får en nyckelroll i Schibsteds miljardaffär kring Hemnet.

– Vi tar över verksamheten på mäklardelen av Blocket bostad, säger vd:n Peter Rydås till Dagens Media.

Schibsted säljer dock inte Blocket bostad, utan Bovision köper via en licens på två år rätten att driva Blocket bostads mäklarannonsering.

Konkret innebär det att Bovisions objekt kommer att ligga på Blocket bostad. Trafiken därifrån slungas vidare direkt till Bovisions sajt. Bovision får även ta över reklamförsäljningen.

– Schibsted kommer inte att ha någon inblandning, utan vi sköter allting, säger Peter Rydås.

Han vill inte kommentera hur affärsuppgörelsen med Schibsted ser ut. Förhandlingarna har pågått parallellt med Schibsteds Hemnet-affär.

Målet är att mäklarannonseringen på Blocket bostad på sikt ska försvinna.

– Idén är att om två år ska trafiken vara överdirigerad till oss. Då ska man veta att man inte ska gå in på Blocket bostad. Om två år ska mäklardelen av Blocket bostad försvinna, säger Peter Rydås.

Vad innebär denna affär för er?

– Blocket bostad har runt 600 000 besökare, och vi har i dagsläget mellan 45 000 – 60 000, det blir en stor boost för oss. Istället för att vara nummer fyra eller fem på marknaden blir vi en klar nummer två.

Blocket bostad lanserades i sin nuvarande form i april 2014, med det uttalade målet att på allvar ta upp kampen med Hemnet. Det skedde efter att Hemnet börjat ta betalt för sina annonser.

Affären med Bovision blir bara av om Konkurrensverket godkänner Schibsteds köp av Hemnet.

– Vi är mycket glada över att samtliga ägare valt Schibsted. I samarbete med mäklarna ska vi fortsätta att utveckla Hemnet och göra det ännu enklare att köpa och sälja bostäder, säger Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, i ett pressmeddelande.

Schibsted uppger att Hemnet-affären väntas slutföras under det första halvåret 2016.

Så blir Schibsteds Hemnet-affär

Schibsted gick i maj ut hårt och lade ett bud på 1,5 miljarder kronor för hela Hemnet. Då sades att budet var villkorat med att mediebolaget fick köpa hela Hemnet. Schibsted tvingades sedan ge upp drömmen om hela  Hemnet.

Här är den slutgiltiga affären, som presenterades i dag:

Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling säljer hela sina ägarandelar, 34 respektive 16 procent.

Mäklarsamfundet säljer 15 procent och behåller 10 procent.

Fastighetsmäklarförbundet säljer 15 procent och behåller 10 procent.

Det innebär att Schibsteds ägarandel av Hemnet uppgår till 80 procent.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.