Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter förtalsdomen – nu fälls Samnytt i Mediernas etiknämnd för grovt övertramp

Publicerad: 18 november 2021, 16:10

Högerpopulistiska Samnytt fälls av Mediernas etiknämnd (MEN) för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed när en person kopplats ihop med en annan som har förövat grova sexualbrott mot barn. Det är första gången sedan 2019 som en fällning på den allvarligaste nivån sker.


Ämnen i artikeln:

Mediernas Etiknämnd

I oktober dömdes Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Det sedan tidningen hängt ut en journalist på Dagens Nyheter med namn och bild som i samma publicering beskrivit som en ”misstänkt jihadist”.

Nu klandras tidningen av Mediernas etiknämnd för en annan publicering. I detta fall gäller det en publicering där Samnytt påstår att det skulle finnas en nära vänskapsrelation mellan anmälaren och en person som har dömts för grova sexualbrott mot barn.

Personen som pekades ut för att ha en koppling till den dömde mannen anmälde publiceringen med motiveringen att Samnytts avsikt varit att göra även anmälaren delaktig i brottsligheten genom att påstå att de hade en relation – vilket i sig var en grov överdrift. Men att så skulle vara fallet tillbakavisas dock av utgivaren Mats Dagerlinds svar till nämnden. Han menar att fokus varit på den dömde personens brottslighet, även om de tvås relation tas upp. Mats Dagerlind framhåller vidare att anmälaren fått erbjudande att bemöta uppgifterna, men anmälaren menar att avsikten med kontakten inte kan ha varit att få svar eftersom Samnytt hörde av sig sex minuter före publicering.

Mediernas etiknämnd slår i sin bedömning av publiceringen fast att anmälarens ställning inte är sådan att det föreligger ett allmänintresse för granskningar av privatlivet. Inte heller har beläggen för den påstådda kopplingen varit tillräckligt starka och konkreta, menar nämnden. Dessutom har den utpekade inte fått någon någon ordentlig chans att bemöta uppgifterna. Vidare slår nämnden fast att rapporteringen har orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada, varför Samnytt nu fälls för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

När Mediernas etiknämnd väljer att klandra en publicist gör den samtidigt en allvarlighetsbedömning. Den publicist som fälls kan antingen ha ”åsidosatt”, ”brutit mot” eller ”grovt brutit mot” god publicistisk sed.

Att nämnden – som i detta fall – landar i den allvarligaste nivån händer inte ofta. Det två senaste exemplen kommer från 2019. Då gällde det Aftonbladets mycket omskrivna granskning av Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson samt en namnpublicering i Nya Tider.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mediernas Etiknämnd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev