Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Efter Cambridge Analytica – miljardböter till Facebook

Publicerad: 15 juli 2019, 11:13

För lågt belopp, anser demokraterna om de fem miljarder dollar som Facebook bötlagts med.

Fem miljarder dollar får Facebook böta för Cambridge Analytica-skandalen år 2016.


Miljardböterna är en följd av att stora mängder information om Facebookanvändare otillåtet hamnade hos analysbolaget Cambridge Analytica år 2016. Informationen nyttjades av bolaget för att gynna Donald Trump under det amerikanska presidentvalet. 

Det är den amerikanska myndigheten Federal trade commission som har utfärdat böterna motsvarande 47 miljarder svenska kronor. 

Facebook var beredda på en bötessmäll, och hade i aprilrapporten avsatt uppemot fem miljarder dollar för eventuella böter i samband med myndigheten FTC:s pågående utredning, skriver Bloomberg.

De två demokrater som tillsammans med tre republikaner ingick i FTC:s kommission hade velat fördjupa utredningen, men blev nedröstade av republikanerna.

Enligt demokraternas talesperson David Cicilline anser man att bötesbeloppet är för lågt, då det utgör endast en bråkdel av techjättens årsinkomst. 

Bötesbeloppet är emellertid bland de högsta i FTC:s historia. Den saftigaste boten gick till Volkswagen, i samband med den så kallade ”Dieselgate” år 2016. Bilvarumärket tvingades då betala ett belopp om 10 miljarder dollar till myndigheten. 

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News