Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Dom i dag – retroaktivt publiceringsansvar gäller

Publicerad: 20 Maj 2010, 09:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

Sydsvenskans ansvarige utgivare, Daniel Sandström, befanns i dag av Malmö tingsrätt, ansvarig för det hans föregångare publicerat.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskan

Det var under 2004 som Sydsvenskan på nätet publicerade en artikel om en advokat som dömts för häleri. Artikeln arkiverades men är fortfarande sökbar. Den dömde advokaten har begärt att artikeln ska tas bort, vilket han nekats av tidningen, och därför har han nu stämt tidningen för förtal. Daniel Sandström var dock inte ansvarig utgivare när artikeln publicerades. Målet som behandlats i tingsrätten har tagit ställning till om Daniel Sandström trots allt kan hållas ansvarig i ett eventuellt förtalsmål. Det har tingsrätten nu slagit fast att han kan.

– Det är förstås en besvikelse men jag kommer att överklaga den här domen, säger Daniel Sandström.

Om överklagandet inte går igenom kan Daniel Sandström åtalas för förtal.

– I förlängningen leder det här till ett slags publicistisk arvssynd där allt publicerat material blir pågående publiceringar. Det sätter hela den rådande ordningen på spel vilket kanske gör det omöjligt att ha arkiverat material på sajten framöver.

Han fortsätter:

– Konsekvensen kan bli ett stalinistiskt system där man med hot om åtal kan få bort historiska fakta från tidningssajter.

I ett eventuellt förtalsmål ser han ytterligare en komplikation, det faktum att den dömde advokaten själv tillstått att artikeln inte utgjorde förtal då den publicerades.

– Förtalet, som han ser det, ligger i att artikeln fortfarande är sökbar då den inte längre har ett allmänintresse. Det blir genast en knepig situation då tidsaspekten på publicerade artiklar blir en faktor.

 

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.