Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Dokument avslöjar Facebooks hantering av användardata

Publicerad: 6 december 2018, 09:22

Foto: Pixabay

Dokument avslöjar att Facebook favoriserat bolag såsom Airbnb och Netflix genom att ge dem exklusiv tillgång till användardata, och samtidigt begränsat åtkomsten för konkurrenter.


Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookNetflix

Det brittiska parlamentet publicerade under onsdagen ett 250-sidor långt dokument som avsöljar hur Facebook hanterat sin användardata mellan åren 2012-2015. 

Handlingarna kommer från apputvecklaren Six4Three som stämt Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen.

New York Times skriver att dokumentet bland annat visar att användardatan hanterats som Facebooks mest värdefulla tillgång, som ofta utnyttjat den för att vinna strategisk fördel. 

Facebook har bland annat favoriserat bolag såsom Airbnb och Netflix genom att ge dem exklusiv tillgång till användardata och samtidigt begränsat åtkomsten till liknande data för konkurrenter. 

I en av de mailkonversationer som ingår i dokumentet och som ägde rum 2012, diskuterar Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg möjligheter att ta betalt från utvecklare för tillgång till användardata och att samtidigt övertala dem att dela med sig av sin egen data till Facebook.

"Det är inte bra för oss såvida inte människor också delar med sig tillbaka till Facebook och att det innehållet ökar värdet på vårt nätverk. Så i slutändan tycker jag att syftet med plattformen – även läsarsidan – är att öka mängden på hur mycket som delas tillbaka till Facebook". 

"Viktigt att bevakningen inte förvränger våra handlingar"

Enligt New York Times har Facebook försökt stoppa brittiska parlamentet från att släppa dokumenten, som hittills varit förseglade som en del av rättegången rörande Six4Three:s stämning. 

I ett uttalande säger Facebook att dokumenten har blivit selektivt utvalda för att vara generande och missvisande som en del av en "ogrundad" stämning. 

Mark Zuckerberg själv har även kommenterat dokumenten på Facebook. 

Han skriver bland annat: 

"Jag förstår att det pågår mycket granskning av hur vi sköter våra system. Det är hälsosamt, givet det enorma antal människor som använder våra tjänster världen över, och det är rätt att vi konstant ombeds att förklara vad vi gör. Men det är också viktigt att bevakningen – även beskrivningen av de här interna dokumenten – inte förvränger våra handlingar och motiv. Det här var en viktig förändning för att skydda vårt nätverk, och det uppnådde sitt mål". 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.