Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Digitalt hetaste frågan i år

Publicerad: 23 juni 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Digitaliseringen av samhället är en uppstickare under årets politikervecka.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Vård, skola, omsorg, miljö och jobben. Det är klassiska politikområden som självklart står i fokus under Almedalsveckan.

Digitaliseringen av samhället är däremot en uppstickare i sammanhanget, och som tar rejäl plats i år. Almega, Unibet, Sparbankerna, Entreprenörskapsforum och Hej Digitalt är bara några av arrangörerna som lyfter upp digitaliseringen.

– Det är fantastiskt och visar hur viktig frågan om digitaliseringen börjar bli. Vi skär igenom allt från affärsutveckling och delaktighet till entreprenörskap och aktivism, säger Brit Stakston, digital pr-expert och en av tre grundare till Hej Digitalt.

Hej Digitalt ska vara en mötesplats och plattform för att diskutera Sveriges digitala framtid. Förra året var man för första gången på plats i Almedalen. I år blir det en ännu större satsning med över 50 olika programpunkter. De ämnen som ska diskuteras spänner bland annat över digital opinionsbildning till digitaliseringens betydelse för kommuner och IT i skolan.

– Vi ser att det finns ett enormt behov av att diskutera digitaliseringen.

Entreprenörskapsforum ska tillsammans med Tillväxtverket bland annat lyfta fram innovationers betydelse för tillväxt och diskutera hur Sverige ska behålla sin digitala konkurrenskraft.

– Vi vill lyfta frågan framåt och inte fastna i en beskrivning av hur det ser ut i dag. Vi kan se att mycket handlar om kunskapsgenerering och att dra nytta av nya teknikområden på ett tydligare sätt, säger Pernilla Norlin, vice vd och kommunikationschef på Entreprenörskapsforum.

Även Almega tar ett grepp om digitaliseringen och ska lyfta fram tjänsteinnovation. Fem företag har bjudits in som ska beskriva vilka behov de ser i det nya näringslivet.

– Vi tar upp hur den starka digitala trenden påverkar affärerna. Det är klart att vi ska vara duktiga på teknik och ha spetskompetens, men företagen måste också ha den kittande kunskapen som möjliggör innovationer. Där spelar tjänsteutveckling och digitalisering en avgörande roll, säger Teresa Jonek, näringspolitisk expert på Almega.

Hej Digitalts Brit Stakston tror att digitaliseringen av samhället kan bli en av årets stora frågor i Almedalen.

– Det är ju ett Almedalen mellan valen i år, så digitaliseringen kan ta stor plats.

Hon hoppas att besökarna ska känna sig inspirerade efter veckan och att den ska leda till nya kontakter.

– Vi hoppas att de som möts av vårt utbud ska känna en lust till att arbeta med dessa frågor, att de kanske känner att de är på rätt väg eller att det var mycket de inte visste.

125 arrangemang

Av närmare 3 300 arrangemang under Almedalsveckan handlar cirka 125 stycken, enligt kalendariet, om digitaliseringen av samhället ur olika aspekter. Men många arrangemang finns i skrivande stund inte med i kalendariet.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev