måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Digitaliseringsministern hotar med hårdare reglering – om inte techjättarna tar större ansvar

Publicerad: 18 januari 2022, 10:10

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar säger till SvD att de techjättar som inte beter sig ansvarsfullt tvingar fram en hårdare reglering.

Foto: Magnus Liljegren

Om inte techjättar som Tiktok tar ansvar och ökar transparensen kan en hårdare reglering vänta, säger digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar till Svenska Dagbladet: ”Antingen beter man sig ansvarsfullt eller är man den som tvingar fram en hårdare reglering”.

Ämnen i artikeln:

TiktokSocialdemokraterna

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Svenska Dagbladet har i en serie artiklar som publicerades i december granskat hur techbolaget Tiktok låtit skadligt innehåll ligga kvar på plattformen, och duckat frågor i ämnet från mediehuset.

Att techbolagen gör sig otillgängliga för intervjuer är något som energi-och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) ser allvarligt på – och han har sin uppfattning om ansvarsfrågan klar:

– De behöver vara öppna, transparanta och lyhörda. Rent krasst så skulle jag säga att vid det ögonblick som flödet modereras så tar ju plattformen över ganska mycket av ansvaret. Deras ingrepp har skapat den här situationen. Antingen så beter man sig ansvarsfullt eller så är man den som tvingar fram en hårdare reglering, säger han till SvD.

Hotet om hårdare reglering är dock delvis avhängig en ny lagstiftning i EU, säger Khashayar Farmanbar, men samtidigt framhåller han att det kan bli aktuellt att kalla techjättarna till ett möte för att diskutera problemen på plattformarna samt hur de arbetar med transparens.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev