Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Det här var bäst på SXSW 2017

Publicerad: 17 mars 2017, 07:51
Uppdaterad: 17 mars 2017, 14:17

Mediecheferna och marknadsföringsproffsen delar med sig av trenderna, snackisarna och bästa kändisspaningarna från SXSW-konferensen i Austin.


I en veckas tid har South by Southwest pågått för fullt i Austin, Texas. Den kombinerade musik, film och digitala medier-festivalen såg sitt ljus 1987 och sägs då ha lockat omkring 700 personer. Sedan dess har sammankomsten minst sagt vuxit i omfång och drar nu till sig tiotusentals personer årligen.

Konferensens fem dagar långa interaktiva del har blivit något av ett måste för den som vill hänga med i det senaste trenderna kring digital innovation. Dagens Media har pratat med fyra branschprofiler om vad som vi som inte var där missade i år.

Fredric Karén, chefredaktör SvD:

Hur var det att tala på SXSW?– Det var fantastiskt roligt och ärofyllt att få vara en av talarna. Min presentation handlade om hur vi jobbar med algoritmer och data på redaktionen och vad det har inneburit för vår journalistik.

Vad har varit bäst?– Jag har varit på en hel spännande höjdpunkterna har varit samtalet med New York Times chefredaktör Dean Banquet om hur de ser på sin bevakning av Donald Trump. Ett annat föredrag som öppnade mina ögon var Kate Crawfoord som pratade om hur AI och maskinlära kan utnyttjas på väldigt tvivelaktiga sätt om det används av auktoritära regimer. Till exempel att kategorisera människor baserat på datapunkter som samlas in.

Vilka trender har du kunnat se?– På mediesidan skulle jag säga att trenden är "the revival of quality journalism". Om uppsvinget de stora mediehusen fått efter Trump, tillströmningen av digitala prenumeranter som vill stötta journalistiken. Det är mycket diskussioner om vikten av fakta och autencitet vs filterbubblor och fake news. Massor av seminarier tar sig an detta ur olika perspektiv. På tekniksidan är det fortsatt AI och maskinlära som är de heta trenderna, och så klart massor föredrag om tekniken och effekterna på samhället som följer när trenden med förarlösa bilar kickar in på riktigt.

Bästa kändisspaningen?– Jag har inte sett några superkändisar ännu, men i eftermiddag ska jag lyssna på den gamle basisten i Nirvana, Krist Novoselic som intervjuas. Det blir kul! Jag missade tyvärr austronaten Buzz Aldrin som var här igår.

Viktigaste lärdomen du tar med dig hem?– Jag tar med mig hem en del spännande information om hur Washington Post jobbar med data som vi kan lära och kopiera i Schibsteds mediehus i Sverige och Norge. Men det viktigaste är nog känslan av det finns hopp och en framtid för riktig journalistik som gör skillnad och att det finns redaktörer som inte viker ner sig när de är under attack från självaste presidenten.

Paulina Modlitba Söderlund, frilansande konsult inom digital marknadsföring och strategi:

Varför är du på SXSW?– Primärt för att inspireras inför framtida uppdrag. Jag är frilansande konsult sedan tre år tillbaka och märker att jag lätt glömmer bort att fylla på med nya idéer. SXSW är perfekt för att ladda konsultbatterierna. Dessutom är det ett perfekt tillfälle för att bygga ut sitt nätverk – både med internationella och svenska personer.

Vad har varit mest spännande?– Det politiska uppvaknandet i kölvattnet efter Trump. Två av mina favoritdragningar är en intervju med NYT:s Executive Editor Dean Baquet om hur de delvis misslyckats med att granska Trump, och Kate Crawfords föreläsning om "AI and the rise of fascism" som handlar om hur AI kan missbrukas om vi inte hanterar den rätt. Även Sonys showroom med robotar, VR-upplevelser och annat spännande är en häftig upplevelse.

Vilka trender har du kunnat se?– Botar, botar, botar. Det känns som att varannan dragning handlar om just det. Och så lite AI och VR/AR så klart. Det är även tydligt att den politiska och etiska medvetenheten kopplad till internet, teknik och innovation är större nu än för några år sedan. Många av dragningarna har en sådan vinkel.

Några snackisar?– Yasmin Greens keynote i vilken hon intervjuade två upphovsmän bakom falska nyheter väckte mycket starka känslor. En hel del människor lämnade rummet. Det som primärt provocerar är den totala avsaknaden av samvete och eftertanke.

Intressantaste mötet eller kändisspaningen?– Jag gick nästan upp i brygga av "starstruckness" när jag hamnade bredvid den japanska robotforskaren Hiroshi Ishiguro som bland annat designat en humanoid robotkopia av sig själv.

Om du ska ta med dig en lärdom hem, vilken är den?– Att det är nu vi behöver sätta grunden för kvalitet och etiska riktlinjer kring data och maskinlärning. Det är tydligt att både användare och upphovsmän är naiva och saknar viktiga insikter kring hur bias påverkar de slutsatser maskinerna drar. Dålig data in leder till dålig data ut. Det sker ingen automatisk förädling i samband med maskininlärningen.

Martin Jönsson, utvecklingschef på Dagens Nyheter:

Vilka trender har gått att skönja i år?– Av de sakerna jag är intresserad av är mycket är förstås en fortsättning på tidigare år: väldigt mycket AI, mycket VR/AR/MR, en hel del automatisering, både robotjournalistik och automatiserad faktakontroll, vilket är ett otroligt intressant område. Röststyrning i alla former tar mycket utrymme, jag tror att meningen ”yelling at Alexa” är den jag hört oftast, jämte ”the times of Trump”.

Vad har varit mest spännande?– Jag såg en demo från Atomated Insights av ett sportreferat där robotjournalistik och ett röstinterface kombinerades så att de kunde kommentera en livesänd bordtennismatch helt baserat på robotar.  Det var rätt mindboggling.

Några snackisar?–Trump, Trump, Trump. Och att flera artister hindrades från att framträda för att de inte blev insläppta i landet.

Intressantaste mötet eller kändisspaningen?– Att se eller träffa personer som jag beundrat länge, från Washington Posts CTO Shailesh Prakash, som är en av de viktigaste personerna i mediebranschen de senaste åren, deras grävreporter David Fahrenthold, VR-stjärnorna Felix & Paul, legendariske Texasmusikern Terry Allen, Bill Adair som grundade PolitiFact – och inte minst Frank Oz, ett av genierna bakom The Muppet Show. Mupparna-dokumentären var ljuvlig.  Nobody  Speak, dokumentären om Gawker, var också intressant.

Viktigaste lärdomen eller nyheten du tar med dig hem?– Det är mer fördjupning och påbyggnad än rena nyheter.  Jag fastnade för frasen ”augmented intelligence”, jag tycker den fångar mycket av var den mest intressanta utvecklingen sker just nu. Sedan tar jag mig med mycket hem inom området för faktakontroll och fake news, där händer det fantastiskt mycket. Jag älskar kommentaren från Claire Wardle på First Draft, som jobbat tillsammans med 37 franska medieföretag med faktakontroll i valrörelsen: ”Det är underbart att jobba med franska redaktörer: de har långa existentiella diskussioner på Slack om vad sanning är”…

Karin Zingmark, konsult inom kommunikation och marknadsföring, tidigare marknadschef på Microsoft i Sverige:

Varför är du på SXSW?– Jag har nyligen dragit igång eget bolag och valde att åka till SXSW för att få inspiration och nya kunskaper för min roll som rådgivare. Jag letade egentligen efter någon motsvarande konferens i Asien, eftersom jag tycker mycket spännande sker där just nu, men ett flertal människor rekommenderade Austin. Och jag ångrar mig inte.

Bäst hittills?– Vi spenderade en kväll i Sonys WOW-Factory. Det var som att komma in på Gröna Lund för tech-entusiaster – man kunde skapa musik med speciella armband, klättra på en klättervägg tillsammans med Spiderman och samtala med extremt människolika robotar.

Vad kan man se för trender i årets program? – Från mitt perspektiv har temat artificiell intelligens, chatbotar och robotar stuckit ut. Temat har diskuterats ur många olika infallsvinklar, alltifrån hur företag kan jobba med botar i sin kommunikation här och nu till hur vårt samhälle i allt större utsträckning automatiseras och hur det i sin tur påverkar både jobb och etiska frågor.

Några snackisar?–Det amerikanska valet, fejknyheter och filterbubblor har täckt konferensen som en våt filt, och många diskussioner har på olika sätt berört detta.

Intressantaste mötet eller kändisspaningen? – En stor del av SXSW är just mötena och diskussionerna mellan dragningarna. Jag har sällan haft en sån intensiv vecka med så många oerhört bra snack när man tillsammans reflekterar över det man ser och hör. Kändisspaningar kunde man göra i överflöd, den som stack ut för mig var den japanska robotforskaren Hiroshi Ishiguro som med sina mörka kläder, solglasögon och käpp ser lite ut som en klassisk elaking från en Bondfilm.

Om du ska ta med dig en lärdom eller nyhet hem, vilken är den?– Jag avslutade min vecka på SXSW med att hälsa på en barndomskompis som sen många år tillbaka bor ute på vishan i Texas. Att få hennes och hennes familjs perspektiv på allt ifrån vapenlagar till Trump var oerhört nyttigt, det är så lätt att döma och peka finger när man utgår från vårt svenska perspektiv.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News