söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Det finns ett stort behov av att lyfta fram kvinnliga förebilder inom tech"

Publicerad: 8 mars 2017, 06:00

Sabinije von Geffke och Anna Olin Kardell modererar Women in tech 2017.

Konferensen Women in tech arrangeras idag för fjärde året i rad – med rekordstort intresse. Sabinije von Gaffke och Anna Olin Kardell är moderatorer, och berättar för Dagens Media om förhoppningarna med årets event och behovet av att lyfta fram de kvinnor som banat väg inom tech-industrin.

Ämnen i artikeln:

Women in techMTG

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Sabinije von Gaffke och Anna Olin Kardell är överens om att det inte finns något bättre sätt att fira Internationella kvinnodagen idag 8 mars än att moderera konferensen Women in tech. Konferensens syfte är lika mycket att inspirera kvinnor att välja en karriär inom tech, som att stärka och lyfta fram de som redan är verksamma.

Både Sabinije von Gaffke och Anna Olin Kardell är flitigt bokade och har lång erfarenhet som debattledare, programledare och moderatorer, med uppdragsgivare såsom regeringskansliet och stora bolag inom tech- och hälsosektorn.

Gemensamt har de även ett brinnande engagemang för att lyfta fram kvinnor inom tech-industrin, och motbevisa fördomen att det inte skulle gå att hitta kvinnliga talare och inspiratörer till branschevent.

– Jag har jobbat inom den här branschen i 20 år, och det är alltid nästan bara manliga talare på scen. Inte sällan får man höra "det gick inte att hitta någon kvinna" – på Women in tech visar vi att det visst går. Idag kommer det stå 25 extremt starka, framgångsrika kvinnor och tala på scen. Det är en otroligt häftig känsla och en av de stora grejerna för mig med det här eventet, säger Anna Olin Kardell till Dagens Media.

Sabinije von Gaffke instämmer:

– Förutom att Women in Tech är oerhört relevant som forum för kvinnor inom tech, har eventet dessutom fått en stor legitimitet genom att hela branschen har slutit upp bakom det. Förhoppningen är att bolagen som är med och skapar konferensen sedan ska anamma en mer jämställd företagskultur i sina egna bolag och organisationer och föregå med gott exempel för andra bolag.

Intresset för 2017 års upplaga av Women in tech har varit enormt, vilket bevisas inte minst av att biljetterna tog slut på sju minuter.

I programmet syns bland andra Cristina Stenbeck, Faviana Vangelius, vd för VR-studion SVRVIVE, Lena Olving, vd för Mycronic samt Emma Rosman, vd och grundare av Welcome App.

– Symbolvärdet i det intresset ska inte underskattas, det visar på att det finns ett stort behov av att lyfta fram och synliggöra kvinnor som har banat väg för andra, säger Anna Olin Kardell.

Sabinije von Gaffke säger att det är ett behov hon ofta märker av – oavsett om hon pratar med unga tjejer i början av sin karriär eller etablerade kvinnor i ledarpositioner.

– Förebilder måste synliggöras, vi måste prata med de kvinnor som befinner sig i ledarskapspositioner och visa på deras väg till framgång. Women in tech utgör den plattformen.

Det är även en fråga om kompetensförsörjning, menar Anna Olin Kardell.

– Tech och IT-industrin skriar efter kompetent personal. Att man då skulle missa att inspirera och uppmuntra halva befolkningen till att våga satsa på en karriär inom dessa branscher är helt galet, på samma sätt att tacka nej till den kompetens som redan finns. I framtiden kommer ju allting att vara tech. Då gäller det att ge incitament till unga tjejer att förstå vad tech innebär och att det finns en plats för dem där.

Det finns uppenbart ett stort intresse för Women in tech – men gör eventet någon konkret nytta?

– A sense of empowerment bland alla kvinnor som är med på eventet. Men man ska inte underskatta de sponsorer och företag som är med, det är de som sedan måste ta det här vidare i sina egen företagskulturer och visa att de lever som de lär, säger Sabinije von Gaffke.

Anna Olin Kardell:

– Allt det mod och inspiration som deltagarna får med sig från Women in tech tror jag definitivt har stor påverkan. Förebilder kan i många fall vara helt avgörande. Sedan är det som Sabinije säger – man sponsrar inte ett sådant här event om man inte tror på grundvärderingen. Teknik tror jag dessutom kommer vara en extremt viktig parameter för att öka jämställdheten på ett globalt plan, så om vi lyckas få kvinnor att faktiskt vara med och skapa själva tekniken kommer det naturligt resultera i lösningar som ger ännu bättre påverkan på jämställdheten.

Sabinije von Gaffke fortsätter:

– Vad det gör för konkret skillnad är såklart en fråga man kan ställa om alla typer av event – men om vi inte gör något, vad bidrar vi då med?

Vad hoppas ni att besökarna tar med sig från årets Women in tech?

– Framför allt call to action, att de känner sig stärkta och har fått med sig verktyg och nya insikter från kvinnliga förebilder. Men också att eventet har öppnat för vidare dialog, och att förståelsen för vikten av kultur har blivit större. Vill vi ha kvinnor i ledarskap inom tech-industrin krävs en kultur som bejakar det från top down, säger Sabinije von Gaffke.

– Jag hoppas också att besökarna tar med sig känslan av att det här faktiskt går att förändra, säger Anna Olin Kardell, och nämner Allbrights senaste rapport som visar att enbart tre procent av alla partners i riskkapitalbolag är kvinnor och hela 15 av 18 bolag domineras av män i toppen.

– Nu ser det ut såhär – men det behöver det inte göra framåt. Hur lång tid det tar att sluta gapet beror på var och en av oss, och Women in tech ger förhoppningsvis styrka till att ändra på det.

Här finns programmet för Women in tech 2017.

Det här är Women in tech:

Women in Tech började som ett event på Internationella kvinnodagen 2014. Sedan dess har "WIT" vuxit till en gemenskap, en plattform och en rörelse.

Målet för "WIT" är att inspirera kvinnor att välja en karriär inom tech, genom att tillhandahålla nätverk och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män från både företags- och entreprenörsvärlden.

Årets event skapas av huvudsponsorerna Accenture, Bonnier, EY, HTC Vive, Klarna, MTG, Samsung och Telia.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev