Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

”Det blev ett jävla liv”

Publicerad: 23 februari 2011, 14:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:20

Aftonbladets motorjournalist, Robert Collin, berättar om krönikan ”Män kör bättre än kvinnor” som skapade internt rabalder på Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I sin krönika siktar Robert Collin in sig på körkortsutbildning som han anser missar målet. Grundtesen är att killar redan kan köra bil när de kommer till körskolan men måste lära sig tygla sina impulser, medan kvinnorna måste lära sig bilkörandet från grunden.

Han skriver:

”Vi är skickligare rent tekniskt, vi läser av trafikmiljön bättre, vi har bättre koll på bilens och våra egna gränser. Genetiskt eller uppfostran, vad vet jag. Troligen en kombination. Redan som småbarn är pojkar nyfiknare på att hitta sina gränser […] Flickor är ute med dockvagnen och då behövs inte samma koll. Det viktigaste är att dockan har det bra.”

– Vi ska ju engagera och det har jag lyckats med. Det blev ett jävla liv på sajten och här inne på redaktionen.  Där var en del kvinnor som inte blev speciellt nöjda, säger Robert Collin.

Men reaktionerna kom väl knappast som någon överraskning?

– Nej Gud nej. Det är ju känsligt att peta i det där med genusskillnader. Kvinnor blir oerhört förnärmade medan män blir otroligt nöjda.

Finns det några belägg för att män kör bättre än kvinnor?

– Det här skrev jag inte i krönikan men det finns undersökningar som visar att många kvinnor helt enkelt släpper ratten, blundar och skriker när de håller på att krocka. Det beror på att de helt enkelt inte har samma körskicklighet och beredskap som män.

Vad hoppas du uppnå med krönikan?

– Det finns förstås en allvarlig punkt i det här och det är som sagt körkortsutbildningen. De olyckor som killar orsakar handlar om attityder i trafiken som måste förändras, för kvinnorna handlar det mer om en skicklighetsutbildning och att lära känna bilens begränsningar.

Läs Robert Collins krönika här.

Håller du med Robert Collin? Rösta i spalten till höger.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.