Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Den som är först med ett scoop är den som ska belönas"

Publicerad: 12 Januari 2011, 12:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Micro113, Kiaw, limaha och knosto. Det är namnen på de Flashback-alias som nominerats till årets Guldspade i kategorin Webb av journalisterna Yasmine El Rafie och Carl Fridh Kleberg. Dagensmedia.se har fått den första intervjun.


Ämnen i artikeln:

FlashbackGuldspaden

Uppdrag gransknings program "Den andra våldtäkten" fick stort genomslag i massmedia. Historien om hur två fjortonåriga flickor från Bjästa våldtagits och mobbats engagerade och vann Stora Journalistpriset.

Men en stor del avgrävet var redan gjort, av helt andra människor i ett helt annat medie. Det menar journalisterna Yasmine El Rafie och Carl Fridh Kleberg som nominerat en tråd på Flashback till årets Guldspade i kategorin Webb.

När journalisterna började engagera sig i händelsen fanns redan delar av informationen ur Flashback-tråden, där flitiga användare grävt fram domar och förundersökningsprotokoll. Yasmine El Rafie menar att synen på Flashback är en viktig diskussion.

– Många journalister hämtar information från Flashback. Men det känns samtidigt som att det är mest politiskt korrekt att fördöma Flashback i sin helhet och kalla det för allsköns nedsättande saker, vilket blir ironiskt när man samtidigt använder sig av det som ett verktyg, säger hon och fortsätter:

– Sedan tycker vi att det rent praxismässigt är så att den som kommer först med ett scoop är den som ska belönas. Just den här tråden är ett journalistiskt grävjobb som förtjänar Guldspaden.

Hur fick ni idén att nominera Flashback?

– Vi satt och läste Flashback på var sitt håll och tänkte att det här borde man skriva om. Samtidigt var det ingen idé att ens försöka sälja in det som frilans. Tre månader senare så kom reportaget i Uppdrag granskning och fick pris och vi tycker att rätt ska vara rätt på något sätt.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Än så länge har vi fått förvånansvärt positiva reaktioner, peppar peppar. Vi hade väl räknat med att det skulle bli en hel del negativa reaktioner, men det vi har märkt av hittills är tummar upp.

Har du hört något från de som gjorde reportaget i Uppdrag granskning?

– Ja, jag har twittrat lite med Nicke Nordmark (på Uppdrag Granskning) och han tycker väl att det är lite olika vinklar i Uppdrag granskning och i Flashbacktråden. Men han verkade gilla vår ton och att vi var optimistiska och positiva.

Handlar nomineringen lika mycket om synen på journalistik som synen på Flashback?

– Det var en bra fråga. Jag tror inte att synen på vad journalistik är kommer förändras, däremot hur den utförs. För mig är journalistik något statiskt, att granska olika källor, värdera dem, berätta om något som är angeläget och ta parti för den lilla människan och det är något som många kan göra.

– Däremot tror jag fortfarande på en oundgänglig roll för den professionella journalisten i framtiden. Det behövs en neutral redaktör. Någon som kan granska källor och göra ansvarsintervjuer.

Vad hoppas du att nomineringen ska leda till?

– Det vi är ute är att få in de traditionella mediernas publicister i den här diskussionen. Det är största frågetecknet just nu, var håller de hus? Vi undrar om de tänker stoppa huvudet i sanden och hoppas att det blåser över eller ta diskussionen.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

FlashbackGuldspaden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.