Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Den fria pressen är ett bete för att titta på reklam"

Publicerad: 12 april 2018, 11:14
Uppdaterad: 12 april 2018, 11:52

Bild 1/2  Internetaktivisten Aral Balkan på scen under Next M. Foto: Talitha Cicon.

NEXT M. Cyberrättsaktivisten Aran Balkan höll ett dystopiskt föredrag om internet på Next M. "Google och Facebook är människorfarmer. De är inte neutrala entiteter," säger Aral Balkan till Dagens Media i en intervju efteråt.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Cyberrättsaktivist, designern och utvecklaren Aral Balkan går hårt åt internets struktur från scenen under Next M:s andra dag och kallar det för övervakningskapitalism.

– Vilka är våra hjältar idag? Hade Cambridge Analytica stått här för ett år sedan? frågade Aral Balkan publiken.

Efter ett föredrag fyllt av kängor till Google och Facebook, berättar Aral Balkan för Dagens Media om sin syn på nätjättarna.

– Google och Facebook är människofarmer. Deras affärsmodell bygger på att samla in data, analysera den för att få insikt om världen och personer – och sen missbruka den för att tjäna pengar och använda den i politiska motiv. De är inte neutrala entiteter, säger Aral Balkan till Dagens Media.

Hur har vi hamnat här egentligen? Vad hände?

– Det har inte varit bra på ett bra tag. Det här är den ursprungliga idén bakom webben och vad folk i Silicon Valley investerar i. För att förstå hur det uppkom måste man förstå webbens grundare – han ville ha decentralisering. Folk skulle kunna konsumera och producera där alla ägde en egen plats. Men designen var inkompatibel med detta. Servern är vad som behövs, säger han och fortsätter:

– Om alla har en egen server så är det decentraliserat. Men vad händer när en server växer? Då blir den ett center – och det är vad Google och Facebook har blivit.

Aral Balkan säger att dessa nätjättar i och med att nya framgångsrika startups köps upp och av dem, vilket gör att de växer världen över. Och får makt på köpet.

– De finns överallt. Danmark har till och med en ambassadör i Silicon Valley. Med det säger man: “ni är våra likar.” Det är samma som att skriva över demokratin till feodalsystem. Våra nya feodala herrar är bland annat Mark Zuckerberg. Titta bara på hur han blev tillfrågad av amerikanska kongressen om han "höll med" om lagstiftningen. Där är vi idag, säger han och fortsätter:

– Jag kallar det människofarmning och det är inte nytt. Vi brukade göra det med folk förut, men då kallade vi det slaveri. I dag behöver de inte våra kroppar, men de vill ha allt annat – all data – och använda det för att manipulera oss.

Förstod jag dig rätt att du jämförde det här med slaveri?

– Ja. Det är slaveri 2.0. Vad som står på spel i dag är inte våra kroppar – utan vår integritet i den digitala åldern. Oavsett om vi eller företag äger den.

Är införandet av GDPR tillräckligt?

– Det är ett starkt steg i rätt håll – och ett viktigt steg som separerar EU från US. Det  här är början, inte slutet. Vi behöver starka regleringar framåt,. Men vi behöver också insikt i exakt vad de gör med denna data och vad de gör med algoritmerna. Framtiden är full transparens kring algoritmer – där de ansvariga vet hur algortmerna fungerar för att kunna skydda människor.

Hur ska annonsörer tänka kring datainsamlingen?

– Här är problemet: övervakningskapitalism gäller för publicister också. Journalistiken är bara ett medel för att få folk att titta på annonser, vilket ett företag har erkänt. Vi har gjort den fria pressen till ett bete för att titta på reklam. Inte undra på att vi har fake news. Hur ska fri press kritisera detta när de finansieras av det? Vi behöver bättre affärsmodeller. Etiskt korrekta affärsmodeller. Detta är problem med övervakning och kaptalism, att tjäna pengar genom övervakning, säger Aral Balkan och fortsätter:

– Display-annonser har inte samma problem. När jag tittar på en reklam i en tidning så tittar den inte tillbaka. Och det är okej.

Vad tror du händer härnäst?

– Ta tobaksindustrin till exempel: i början fick vi höra att cigaretter var bra för hälsan och vi hade doktorer och tandläkare som pratade om vad de rökte i annonser. Där började Google och Facebook också. Vi vet nu att man får cancer av tobak, säger Aral Balkan och fortsätter:

– Samma sak händer här. Cambridge Analytica är lika med medicinsk forskning som visar att rökning dödar. Kommer de fortfarande finnas? Ja. Kommer de tjäna samma pengar i finnas i samma utsträckning? Nej, smekmånaden är över.

Om Aral Balkan:

Aral Balkan äger en tredjedel av Indie – en liten icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar för social rättvisa i den digitala åldern. På Indie arbetar Aral på Better Blocker, ett privatlivsverktyg som skyddar från att spårning på webben. På initiativet Indienet tillsammans med staden Gent för att skapa en federerad personlig webb där alla äger och kontrollerar sin egen del av internet.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev