Digitalt
Därför kan Schibsteds Hemnet-affär falla
Publicerad: 11 maj 2015, 11:40
Schibsteds miljardköp av Hemnet riskerar att stoppas av Konkurrensverket.
Blocket Bostad skulle utmana marknadsdominanten Hemnet. Men Schibsteds ledning tycks ha insett att det slaget inte går att vinna.
Istället vill Schibsted spendera 1,5 miljarder kronor på att köpa hela Hemnet, som i dagsläget ägs av fyra olika aktörer (se faktaruta).
Men affären kan komma att stöta på patrull från Konkurrensverket.
– Vi kommer att granska affären noga, och vi kan den här marknaden väl då vi så sent som i december framgångsrikt drev en process i domstol mot Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling. Vi hade till och med vittnen från Blocket som i processen vittnade om Hemnets dominerande ställning, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.
Än har ingen formell anmälan om affären lämnats till Konkurrensverket. Troligen beror det på att Schibsted inväntar besked från två av Hemnets ägare om deras inställning till budet.
Schibsteds inställning är allt eller inget. Får bolaget inte köpa 100 procent av Hemnet blir det ingen affär.
Skulle affären gå igenom innebär det att marknadsledaren köps upp av det bolag som även äger den enda egentliga utmanaren.
Per Karlsson vill inte spekulera i vad en granskning kommer att resultera i.
Men baserat på hur Konkurrensverket tidigare har agerat är det ingen vild gissning att myndigheten kommer att ta strid för att stoppa affären.
• 2011 tecknade Eniro, som driver nummerupplysningstjänsten 118 118, avtal om att köpa upp konkurrenten 118 800. Konkurrensverket hotade då gå till domstol för att stoppa affären, varpå Eniros bud drogs tillbaka. Där handlade det om tre aktörer på marknaden som skulle bli två.
• På liknande sätt stoppades affären där Com Hem 2011 planerade att köpa kabel-tv-verksamheten från Canal Digital.
” Om den hade genomförts skulle Com Hem ha fått en marknadsandel på runt 70 procent av marknaden för kabel-TV i flerfamiljshus”, skriver Konkurrensverket på sin sajt.
• Assa Abloys planerade köp av Prokey stoppades på liknande sätt.
Hemnet har redan varit föremål för granskning av Konkurrensverket. Det var när Swedbank skulle skapa en storspelare genom att fusionera Swedbank Fastighetsbyrå med konkurrenten Svensk Fastighetsförmedling.
Då ägde Swedbank Fastighetsbyrå 25 procent av Hemnet. Svensk Fastighetsförmedling ägde också 25 procent, en ägarandel som skulle ingått i affären.
Att Swedbank skulle få kontroll över 50 procent av Hemnet ansågs vara mycket problematiskt. I väntan på utredning förbjöd Konkurrensverket Swedbank – vid hot om vite på 20 miljoner kronor – att på något sätt använda sitt ökade inflytande över Hemnet.
– Hemnet är en väldigt viktig infrastruktur för bostadsförsäljning och vi ansåg då att det inte var bra att Swedbanks ägande skulle öka till 50 procent, säger Per Karlsson.
Efter många turer stoppades den omstridda mäklarfusionen i mars, då Swedbank drog tillbaka sitt köp.
I samma veva köpte Swedbank ytterligare 9 procent av aktierna i Hemnet av Svensk Fastighetsförmedling. Det innebar att Swedbanks ägarandel ökade till 34 procent, vilket bedömdes vara ett tak för hur mycket banken fick äga i sajten enligt Konkurrensverket.
Dessutom träffades ett optionsavtal som gav Swedbank rätt att köpa ytterligare 8 procent. Enligt Dagens Industri kan optionen bara användas just vid ett bud på Hemnet. Då kan Swedbank lösa ut optionen i syfte att sälja aktierna vidare. Det innebär att Swedbank säljer 42 procent.
Konkurrensverkets tidigare utredning visade att Hemnet och Blocket Bostad helt dominerar marknaden för bostadsannonser på nätet. Schibsteds bud på Hemnet innebär att två spelare på marknaden skulle bli en, eller i vart fall få en och samma ägare.
Efter att Schibsted lämnar in en anmälan om företagskoncentration ska Konkurrensverket inom 25 arbetsdagar besluta om myndigheten ska gå vidare med ärendet. Efter det har Konkurrensverket tre månader på sig att besluta om affären ska godkännas, eller om ärendet ska drivas till domstol.
Per Karlsson framhåller att Konkurrensverket ännu inte har fått ta del av Schibsteds planer för Hemnet.
– Vi har ännu inte sett vilka argument som Schibsted har, i och med att de inte har kommit in med en anmälan än. Vi måste naturligtvis lyssna på deras argument, säger han.
I nuläget väntar Schibsted på besked från Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, som äger 25 procent var av Hemnet.
– Vi för dialog, säger Marin Frey, affärsområdeschef för Schibsted classified media.
Han vill inte spekulera i hur affären kommer att bedömas av Konkurrensverket.
– Det kan jag inte uttala mig om, men vi skulle inte gått ut med budet om vi inte trodde att det skulle gå igenom.
LÄS ÄVEN:
Schibsteds bud på Hemnet
• Schibsted har lagt ett villkorat bud på Hemnet, Sveriges största sajt för bostadssök.
• Budet gäller hela bolaget som i dag ägs av:
- Swedbank Fastighetsbyrå (34 %)
- Fastighetsmäklarförbundet (25 %)
- Mäklarsamfundet (25 %)
- Svensk Fastighetsförmedling (16 %).
• Swedbank Fastighetsbyrå och Svensk Fastighetsförmedling har accepterat budet, vilket ger Schibsted 50 procent av aktierna i Hemnet. Budet har också kommunicerats till övriga ägare. Ett villkor för budet är bland annat att Schibsted får köpa 100 procent av aktierna och att Konkurrensverket godkänner affären.