Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Därför hängde medierna ut 22-åringen

Publicerad: 23 November 2015, 06:42
Uppdaterad: 28 Juli 2016, 13:14

Mannen som misstänktes för förberedelse till terrorbrott är frisläppt, och nu försvarar medierna sitt beslut att publicera namn och bild på 22-åringen.


I förra veckan skrev Dagens Media om hur de stora nyhetsmedierna resonerade när de valde att publicera namn och bild på den då terrormisstänkte 22-åringen.

Igår släpptes dock 22-åringen som nu är fri från alla misstankar, vilket har gjort att medierna funnit anledning att gå ut och förklara varför de valde att hänga ut den tidigare misstänkte.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson ställer sig frågan på sin blogg om det var rätt eller fel att publicera namn och bild på den som misstänktes för förberedelse till terrorbrott, och hans svar blir:

" ja, givet den så kallade underrättelseinformation som fick Säpo att höja terrorhotsnivån i Sverige och både Säpo och regeringen att hålla presskonferenser om mannen så var det rimligt, utifrån både nyhetsvärdering och ett uppenbart allmänintresse, att redovisa uppgifterna om vem som polisen jagade och ville ha allmänhetens tips om".

Aftonbladet resonerar på likande vis, och Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare, menar att publiceringen av namn och bild motiverades av det mycket stora allmänintresset. Hon skriver på den egna sajten:

"Polisen tackade medierna för publiceringen eftersom det hjälpte dem att hitta den nu frisläppte mannen. Bild och namnpubliceringen bidrog alltså till att han snabbt kunde avföras ur utredningen".

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström skriver på sin blogg att det utifrån den dåvarande situationen inte var ett svårt utgivarbeslut att publicera namn och bild på 22-åringen, men menar samtidigt att om han hade vetat det han vet idag, hade han med stor sannolikhet fattat ett annat publiceringsbeslut.

" När beslutet att publicera namn och bild på Mutar Muthanna Majid var emellertid läget helt annorlunda. Då var han en jagad man som misstänktes för ett mycket allvarligt brott. Allmänintresset var tveklöst stort och det var av stor vikt att han greps. Därför har jag svårt att se att det var fel att publicera namnet på honom i det skedet. I det skedet var namnpublicering ett närmast självklart publiceringsbeslut", skriver Daniel Nordström.

TV4-nyheternas chef Anders Oxelström skriver på sin blogg:                 

"TV4Nyheterna brukar inte namnge misstänkta brottslingar. Undantag görs dock emellanåt och i exceptionella situationer. Detta har varit en sådan. Allmänintresset har varit – och är – mycket stort".

Även SVT nyheter valde att publicera namn på 22-åringen, och på den egna sajten motiverar Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Gomorron Sverige, Forum, Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se, beslutet med att den tydliga information som fanns då i kombination med den höjda terrornivån, skapade ett tillräckligt stort allmänintresse för att gå ut med namnet.

– Vi måste använda den här dagen till att se till att vår publik får veta att han är friad från alla misstankar. Så vi kommer att rapportera det i alla program ända fram till kvällen. Därefter från och med i morgon är det troligt att vi slutar använda hans namn och identitet. Men först måste publiken få veta att han är friad, skriver Ulf Johansson på svt.se.

Kritiken mot medierna har dock inte låtit vänta sig, och TT skriver idag att skribenter på ledarsidor och i krönikor efterlyster en självrannsakan inom mediebranschen.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, skrev igår en krönika med hård kritik mot beslutet, där hon bland skriver: "Söndagen den 22 november måste vara en av de pinsammaste dagarna i svensk presshistoria”.

Vidare menar hon att medierna nu måste rannsaka sig själva, för att terroristjakten inte ska riskera bli en terror riktad mot den allmänhet man säger sig vilja skydda.

Läs även:

Kvällstidningarna namnger misstänkt terrorist – SvD ändrar sig

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.