Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Därför får TT:s reportrar inte twittra om egna nyheter

Publicerad: 2 December 2011, 09:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:48

Nyligen införde TT en policy för sociala medier som innebär ett förbud mot att twittra ut egna nyheter. För dagensmedia.se berättar redaktionschefen Mats Johansson om beslutet.


Ämnen i artikeln:

TT

Det var i november som en debatt om journalisters användande av twitter blossade upp. Det i samband med att Associated Press skällt ut en reporter som twittrat om en nyhet innan den publicerats av nyhetsbyrån.

Nu har alltså även TT infört en policy för sociala medier. Mats Johansson, redaktionschef på TT, berättar att det fanns ett stort behov av att ta fram riktlinjer för hur sociala medier ska användas av de anställda.

– Vi har ju inte haft någon policy förut, men många av våra anställda är aktiva i olika sorters sociala medier och därför såg vi att det fanns ett behov av att tala om vad man bör tänka på. Framför allt när det gäller våra egna nyheter, säger han till dagensmedia.se.

Hur har TT:s anställda reagerat på den nya policyn?

– Det är väl några enstaka som har reagerat och tyckt att det är dåligt, samtidigt som andra tycker att det är vettigt.

Vad är de kritiska mot?

– De kanske tycker att en del detaljer har varit otydliga, men framför allt handlar det om hur vi hanterar vårt eget material på Twitter.

Varför behövs ett Twitter-förbud?

– Vi lever på att medieföretag köper vårt nyhetsflöde och då har det varit centralt för oss att våra kunder känner att de får våra nyheter från oss först och att man inte kan hämta hem dem på något annat ställe.

Mats Johansson vill även förtydliga att det inte är Twitter i sig som är förbjudet på TT.

– Det är inga problem att använda Twitter som ett journalistiskt verktyg, men att kopiera våra nyheter och lägga ut dem är inte okej. Upphovsrätten fungerar inte på det sättet. Vi äger ju våra egna nyheter och vi lever på att sälja dem.

När är det okej för era anställda att twittra om en TT-nyhet?

– Vi har sagt att våra kunder ska ha en rimlig chans att hinna hantera och publicera materialet. Exakt när man får twittra är svårt att säga, men det ska inte vara i direkt anslutning till att vi skickar ut nyheterna.

Hur ska ni hålla koll på att ingen bryter mot policyn?

– Vi kommer självklart inte att upprätta en polisiär verksamhet. Vi får lita på att våra medarbetare är lojala. Om någon tycker att något är dåligt i policyn får vi föra en diskussion kring det. Om det sker ett missbruk får vi ta ställning till det när det händer.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.