Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Därför är Soldyrkaren Anders naken på internet: "Jag är ett vilddjur i naturen"

Publicerad: 31 Oktober 2013, 07:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:58

Han poserar i bara mässingen – och vill se fler nakna män på internet. För Dagens Media berättar internetfenomenet "Soldyrkaren Anders" om varför han är djupt kritisk till Facebooks "moralpanik".


Ämnen i artikeln:

GoogleTwitterFacebook

Har du också stött på "Soldyrkaren Anders"? Då är du inte ensam.

Samtidigt som debatten om Facebooks moraliska kompass – naket stoppas medan våld tillåts – rasar, har länken till den i dag 67-årige pensionärens sajt, tillängnad den sköna naturen på Östgötaslätten, spridits som en löpeld i de sociala medierna.

På fotografierna får sajtens besökare bland annat se hur det går till när "Soldyrkaren" Anders Nord lapar sol, bygger tvättstuga i en lövdunge och poserar med en lie – endast iklädd adamsdräkten.

Dagens Media ringde upp Anders Nord för att fråga vad han själv tycker om uppståndelsen kring "Anders hemmahörna".

– Haha, ja det är helt sensationellt ändå. På en dag hade jag 100 000 besökare, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Hemsidan har sett likadan ut sedan jag startade den för 15 år sedan, men den tycks fungera än i dag. Det jag är mest glad över är att samma dag hade 22 700 sivisningar på mina andra blad om blommor, katter, fåglar, torpet, kossor och så vidare. Det är inte bara nakenheten som lockar.

Är du förvånad?

– Jag är lite överrumplad. Jag har klarat av att värja mig, men än är inte vågen slut. Jag hade 20 000 nya besökare bara i dag. De kommer från Sverige, Palestina, Norge, Bangladesh.

Men nu vill Facebook stoppa Anders. Enligt bolaget bryter länkarna till hans sajt mot Facebooks ”gemensamhetsregler”. Därför har de plockats bort.

– Ja det är hemskt, katastrof. En bloggare ( Sofia Mirjamsdotter, reds. anm) använde ordet "moralpanik". Det är fruktansvärt och jag tycker att det är sorgligt. Det är så amerikaniserat. Man får ha bilder k-pistar men inte på en naken människa.

Har du själv Facebook?

– Nej. Jag har haft det men jag tycker att det är ganska asocialt. Folk bildar nätverk där de närmast sörjande håller på.

Facebooks förbud till trots har Anders fått mycket reaktioner på sin sajt.

– En dag fick jag 32 gästboksinlägg. Jag var tvungen att kasta sju. Du kan gissa vad de innehöll. Det var syrliga böginviter, oartikulerat barnjoller och sånt där. Allt sådant kommer från Facebook. Hånskrattar man åt något gör alla det. Det tycker jag är så trist. Men det är ändå rätt enastående att så få har varit negativa. Det är helt fantastiskt.

Anders Nord berättar att han är han både är datorintresserad och att han har arbetat mycket med sökordsoptimering för att lyfta sajten.

Googlar man på "ettåriga blommor" får man en bild på Anders Nord i bara mässingen som första träff.

– Jag brukar säga att någon däruppe, alltså på Google, måste gilla mig. Det är nästan konstigt att mina nakenbilder ligger kvar där med tanke på deras filtrering.

Men tvärt emot vad man kanske kan tro när man tittar på hans nakna soldyrkarbilder håller Anders Nords inte med om att han är en exhibitionist.

– Nej, det är inte därför jag har den här sidan. Jag är en gammal farbror, ingen "Naken-Anders". Det är inte min grej för fem öre. Min hemsida handlar om lantfriden. Jag visar upp det som det är. Det är inget konstigt, säger han och fortsätter:

– Jag vill visa upp något som är annorlunda mot Stureplan. Nakenheten som sådan är en bisak. Min sida handlar om naturen och det härliga lantlivet.

När kom du på att du gillar att vara naken?

– Jag var sex år gammal när jag frågade morsan om jag fick cykla naken hem från badstranden. Jag gick inte på något dagis där man diskuterade porr eller annat, det fanns inte på den tiden. För mig är nakenheten naturlig, säger han och fortsätter:

– Jag kan höra på fåglarna i träden om det kommer en människa en kilometer bort och då drar jag mig undan. Jag är som ett vilddjur i naturen när det gäller skygghet och det har jag varit hela livet.

Kollar man på bilderna ser det ändå ut som du är rätt så stolt över din kropp?

– Nja, det kan jag väl inte vara? Jag är ju bara en gammal och ful gubbe. Jag önskar att unga vackra män skulle vara nakna istället. Men det är klart man måste tycka om sig själv och jag går inte runt och är sur på hur jag ser ut, det gör jag inte.

Anders beskriver nakenheten som en "euforisk känsla".

– Det är en känsla som jag har haft med mig hela livet. Jag var 30 år innan jag skaffade ett par badbyxor.

Avslutningsvis hoppas Anders Nord att hans sajt ska inspirera andra män att kasta av sig kläderna.

– Jag tycker att unga vackra män borde vara nakna mycket mer på hemsidor för att avväpna könsskillnader. Det är min grundsyn på den detaljen. Jag menar, internet är alldeles för amerikanseriat och tjejfixerat. Det är högklackat och modebloggar. Tjejerna blir sexobjekt medan männen ska stå med pengar.

Du ser dig inte som ett sexobjekt alltså?

– Nej, säger han och skrattar.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

GoogleTwitterFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.