söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Cristina Stenbeck: "Jag tror på mångfald på alla nivåer"

Publicerad: 8 mars 2017, 15:16

Åsa Riisberg och Cristina Stenbeck på scen under Women in tech. Foto: Janne Naess

Affärskvinnan Cristina Stenbeck var först upp på scenen under konferensen Women in tech som arrangeras idag på Internationella kvinnodagen. Hon pratade om vikten av kvinnor i styrelsen – och skapade sin egen version av Carpool Karaoke.

Ämnen i artikeln:

Women in tech

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Idag 8 mars går Women in tech av stapeln på Folket Hus i Stockholm – konferensen som ska inspirera och stärka kvinnor inom tech-branschen.

Först ut på scen av talarna var ingen mindre än en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor, Kinnevikägaren Cristina Stenbeck, som var där för att inspirera de närapå tusen kvinnorna i publiken att starta bolag och våga ta risk.

Men när hon fick frågan från moderatorerna Sabinije von Gaffke och Anna Olin Kardell om hon själv ser sig som en inspirationskälla, svarade hon att det "inte är så hon ser sig själv".

– Men jag vet att det finns folk därute som tittar på vad jag har uppnått. Kan jag inspirera en enda att få det att hända så gör det mig väldigt stolt.

För nästan precis ett år sedan klev Cristina Stenbeck ned från ordförandeposten i Kinnevik, men sitter fortfarande i valberedningen. Under Women in tech tog hon upp en fråga som ligger henne varmt om hjärtat – vikten av att ha kvinnor i styrelsen.

– Jag tror på mångfald i alla nivåer i organisationen, om vi inte fokuserar på det så kommer det att få konsekvenser. Det är ett arbete som måste fortsätta varje dag, och inte sluta här den 8 mars.

Idag är två av nio ledamöter i Kinneviks styrelse kvinnor, och Cristina Stenbeck menar att bolaget var mer riskbenägna när fler var kvinnor.

– Under den tid Kinnevik tog som mest risk så var både styrelseordföranden och vd:n kvinnor, berättade hon för publiken.

När det kommer till vad Kinnevik ska göra de följande tio åren, blev svaret att de framför allt ska jobba med det de har.

– Vi har hjälpt bolagen att hitta strategiska vägar som de måste ta på konsumentmarknaden, sade Cristina Stenbeck, och menade även att hennes roll i bolaget idag fortfarande är viktig:

– Jag ska driva saker framåt, hitta de bästa människorna och idéerna, och spendera tid med entreprenörerna.

Efter det skapade Cristina Stenbeck en egen version av det populära fenomenet Carpool Karaoke, dit hon bjöd in två kvinnor som hon berättade har gett henne inspiration och energi under de senaste åren: Åsa Riisberg, partner på investmentfirman EQT, och Siri Vikman, grundare av svensk-parisiska modevarumärket Aéryne.

– Det var mitt krav för att komma hit idag – att få göra mitt eget Carpool Karaoke. För när du får det där samtalet och måste ta det där viktiga beslutet, och är en kvinna i en position som min, då är det ofta du befinner dig just i bilen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev