Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Corona får svenskarna att ändra sitt handlande

Publicerad: 20 april 2020, 08:54

Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende, konstaterar att handlandet via datorer har ökat de senaste veckorna.

Digitala trender tar fart och svenskarnas konsumentbeteenden förändras med anledning av det nya coronaviruset. Det visar siffror från Klarna.


Ämnen i artikeln:

KlarnaCoronaviruset

Var svenskarna väljer att handla och vilka sätt vi använder för att betala håller på att förändras. Och utvecklingen har snabbats på under coronautbrottet. Det menar Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

– Andelen kontaktlösa betalningar har ökat kraftigt och det blir allt vanligare att blippa med mobiltelefonen och smarta klockor i stället för det fysiska plastkortet. Samtidigt har det blivit mer populärt att både göra vardagsinköp på nätet och att samla information från olika betalningskort och bankkonton på en och samma plats för att få en mer komplett översikt över den personliga ekonomin, säger hon i ett pressmeddelande.

I takt med att svenskarna har fått striktare riktlinjer att följa samt uppmanats att hålla avstånd och vara försiktiga har flera också valt att ändra betalmetod. Det visar en undersökning som Klarna gjort bland de 200 000 konsumenter som i dag använder företagets kort.  Medan det fysiska plastkortet får ligga kvar i plånboken väljer allt fler att ”blippa” med smarta klockor och mobiltelefoner.

En annan sak som märks i Klarnas siffror från de senaste veckorna är att trenden att fler e-handlar i mobilen stoppats – om än kanske tillfälligt. I stället ökar antalet köp via datorn.

– Särskilt tydligt är det bland vardagsinköp, där majoriteten av köpen genomfördes från mobiltelefoner så sent som för ett par veckor sedan. Att det blivit så här kan troligtvis hitta sin förklaring i att de som vanligtvis inte handlar lika mycket på nätet har börjat handla mer, och är mer trygga med att använda datorn. En ytterligare förklaring kan vara att många av de som brukar sköta vardagsbestyr och köpa mat på mobilen på väg hem från jobbet, numera arbetar hemifrån, säger Viveka Söderbäck.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

KlarnaCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev