Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Com Hem gör egen Play-tjänst

Publicerad: 20 maj 2009, 07:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Com Hem startar en pvr-tjänst utan att tv-tittarna ska behöva en egen box hemma. Företaget beskriver tjänsten som om tv-kanalernas Play-tjänster flyttar in i den vanliga tv:n.


Tomas Franzén, vd på Com Hem. SVT Play och TV4 Play har rönt stora framgångar som webbaserade tv-tjänster. Nu vill Com Hem flytta över framgångarna till den vanliga tv:n i en tjänst de kallar Com Hem On Demand.

- Vi samlar alla playtjänster i det traditionella tv-formatet och ger samma tillgång här som på webben, säger Tomas Franzén, vd på Com Hem.

Alla playtjänster innebär från början SVT och TV4:s. En första testtrupp på 14.000 personer boende hos bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping har redan testat systemet i någon månad. Under hösten ska det rullas ut bredare och Tomas Franzén hoppas att 500.000 hushåll ska ha tillgång till systemet innan året är slut. Vid slutet av 2010 ska 1,5 miljoner hushåll ha tillgång till tjänsten.

Tjänsten ger tittarna möjlighet att starta om pågående program, flytta fram startpunkten eller se dem om och om igen. I Com Hem On Demand ska även filmuthyrning och musikvideos finnas tillgängliga. Men från start är det få tv-kanaler som tillåter att tittarna bestämmer över innehållet.

- Till att börja med är SVT och TV4 med. Vi kommer successivt addera fler kanaler och vi räknar med att alla stora välkända kanaler kommer med under hösten, säger Tomas Franzén.

Enligt honom handlar mycket om diskussionerna med kanalerna om rättigheter. Även reklamfrågan är en viktigt del.

- Frågan om man ska kunna snabbspola reklam i reprisläge är en av de frågor som diskuteras hos kanalbolagen. När det handlar om start-over-mode, där ett pågående program startas om finns reklamen med, säger Tomas Franzen.

Han ser inte att Com Hems tjänst helt kommer att konkurrera ut traditionella pvr-boxar.

- Det reprismaterial som finns ligger ibland ute i bara åtta dagar, vill tittaren se program efter längre tid så krävs ju inspelning.

SVT:s material som ligger i Öppet arkiv kan i framtiden också finnas tillgängligt genom Com Hem On Demand.

- Tekniskt finns det inget som hindrar det, men det är en fråga vi får återkomma till.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.