Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Cloudfare stänger ned webbplats efter skjutning i USA

Publicerad: 5 augusti 2019, 07:34

Så ser det ut för den som besöker 8chan under måndagen.

Nätverksleverantören Cloudfare stängde klockan nio svensk tid ned internetforumet 8chan där skytten i El Paso postade sitt manifest.


Ämnen i artikeln:

terrordåd

Under lördagen klev en 21-årig man in på ett shoppingcenter i El Paso i Texas, USA, och sköt ihjäl 20 personer. Händelsen utreds som terrorbrott och hatbrott efter att ett manifest med högerextrema åsikter publicerats på plattformen 8chan innan dådet. Polisen utreder nu om det finns en koppling mellan inlägget och mannens attentat, skriver DN.

Om det stämmer att det är skytten som laddat upp manifestet skulle det vara tredje gången på sex månader som ett attentat föregåtts av en post på forumet. Även den person som misstänks för skjutningarna i nyzeeländska Christchurch  och den man som sköt ihjäl en person i en synagoga i San Diego i april skrev om dådet på 8Chan innan det ägde rum, skriver TT. 8chan startades som en utbrytning från 4chan, ett liknande forum, av personer som ansåg att det forumet var för hårt modererat. 8Chan modereras inte alls, och har blivit en hemvist för högerextrema rörelser såväl som för pedofiler. Sedan tidigare går det inte att nå sajten via Google av just den anledningen. 

I ett blogginlägg på sin egen sajt skriver nu nätverksleverantören Cloudfares vd och grundare Matthew Prince att de, som en reaktion på helgens dåd, stänger av sajten från sin plattform. Vid midnatt lokal tid, klockan nio svensk tid, stängdes sajten ned. 

”Anledningen är enkel: De har visat sig vara laglösa och den laglösheten har skapa flera tragiska dödsfall”, skriver han i ett långt inlägg. 

Om det innebär slutet för sajten är dock osäkert. Även Matthew Prince skriver i inlägget att tidigare erfarenheter som Cloudfare har är att sajter de stängt ned snabbt dyker upp hos någon konkurrent. För 2 år sedan stängdes den nazistiska sajten The Daily Stormer ned av Cloudfare – men den kom snabbt upp igen och finns fortfarande. 

”Att ta bort 8chan från vårt nätverk tar bort pressen på oss, men det gör inget för att adressera varför hatsajter frodas på nätet”, skriver Matthew Prince.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

terrordåd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev