Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Cissi Wallin fälls för grovt förtal även i hovrätten

Publicerad: 25 oktober 2022, 09:48

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att Cissi Wallin har gjort sig skyldig till grovt förtal.

Foto: Fredrik Persson/TT

En enig hovrätt går på tingsrättens linje och fäller medieprofilen Cissi Wallin för grovt förtal. Straffet sänks dock något, men skadeståndet höjs.

Ämnen i artikeln:

Cissi WallinNyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I december 2019 dömde Stockholms tingsrätt medieprofilen Cissi Wallin för grovt förtal. Påföljden blev villkorlig dom och 100 dagsböter.

Bakgrunden var att hon under metoo-hösten 2017 pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som ansvarig för en våldtäkt som ska ha inträffat 2006. Händelsen polisanmäldes av Cissi Wallin 2011, polis utredde saken men lade ned förundersökningen i brist på bevis. Och i stället anmälde alltså Fredrik Virtanen, som återkommande har nekat till anklagelserna, Cissi Wallin för grovt förtal.

Kort efter Stockholms tingsrätts fällande dom stod det dock klart att såväl Cissi Wallin som målsägande Fredrik Virtanen valt att överklaga. Av Cissi Wallin med ambitionen att hon skulle frikännas, av Fredrik Virtanen med förhoppningen att skadeståndet om 80 000 kronor skulle höjas.

När fallet nu varit uppe i hovrätten och dom i meddelats i dag, tisdag, står det klart att en enig hovrätt fastställer tingsrättens dom. Hovrätten gör dock bedömningen att det handlar om sju grova förtalsbrott i stället för ett. Straffet sänks dock från 100 dagsböter till 30, med hänvisning till att handläggningen har tagit lång tid, men samtidigt höjs skadeståndet med 20 000 kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev