söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Charlotte Svensson på Bonnier News: "Tekniken ska vara en möjliggörare"

Publicerad: 4 oktober 2014, 04:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

För fyra år sedan blev hon it-chef på Dagens Nyheter, nu plockas hon in i Herlitz nya ledningsgrupp som it-ansvarig, och får ett stor ansvar för Bonnier News digitala arbete. Charlotte Svensson berättar hur hon tycker att it och journalistisk bäst går hand i hand.

Ämnen i artikeln:

BonnierBonnier NewsDagens Nyheter

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Hon var nästa klar kärnfysiker men blev istället utvecklingschef för hypade Spray razorfish under slutet av 90-talet. Efter några år på Intrum Justitia, och därefter ha drivit eget konsultbolag handplockades hon in som nya it-chef på Dagens Nyheter 2010.

Förra året blev hon CIO på Bonnier Morgontidningar, med samordningsansvar mot Expressen.

När Gunilla Herlitz – vd för Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri – i veckan presenterade sin nya ledningsgrupp för Bonnier News blir Charlotte Svensson it-ansvarig, och får nya titeln digital affärsutvecklingschef på Bonnier News.

– Jag är bra på att få saker och ting gjorda, och vara tolk mellan affären och tekniken. Man kan se på teknik på olika sätt, men det är viktigt att förstå att vi är en stödjande funktion. Det publicistiska är vår huvudnäring – det vi kommer ur. Grunden måste alltid vara tron på det publicistiska, tekniken ska vara en möjliggörare. Men ibland blir det såklart missförstånd. Men jag tror att grunden för att detta inte ska ske är att man står nära varandra, man ska inte centralisera utveckling. Servrar kan stå på annat håll, men utvecklingen av affären och hur vi utvecklar vårt berättade måste vara nära det redaktionella.

Så såg det inte ut på DN när du tillträdde.

- Nej, och det första man får göra då är att ta hänsyn till det fysiska gapet. 2010 hade DN outsourcat it väldigt långt, det var få personer på plats här som arbetade med it. Supporten satt på annat håll och hade som uppdrag att återkomma inom fyra timmar. Har man en deadline och en artikel som väntar är det väldigt frustrerande. Leverantören följde ett avtal, så de gjorde vad de skulle, men avtalet speglade inte behovet. Vi tog tag i det och tog hem supporten, för att överbrygga klyftan, säger Charlotte Svensson till Dagens Media.

Efter två år på DN utsågs hon till "Årets CIO" av tidningen CIO Sweden, med motiveringen: " En snabbfotad CIO som läser spelet som få och lyckas hålla sitt lag på topp. Charlotte har tagit it ut ur garderoben och placerat den mitt i verksamheten. Hon ser till att DN tar ledningen in i den digitala världen samtidigt som hon har lyckats halvera ärendemängden, reducera antalet kritiska incidenter och minska it-kostnaderna med 17 procent. En värdig vinnare!".

– När jag blev uppring och tillfrågad blev jag först väldigt ställd och förvånad. Jag hade inte ens trott att jag kunde bli nominerad. Det var en gedigen process. 300 nominerade, och sen 100 som gick vidare. Sen djupintervjuer med 50 av dessa, både med mig och en kollega. Det var väldigt omfattande. Såklart blev jag glad när jag vann. Men det var främst en seger för hela it-avdelningen på DN. Det är ett lagspel.

Bonniers vd Tomas Franzén har ett uttalat uppdrag att driva koncernens omställning mot mobilt och digitalt. Bonnier News står för en betydande del av Bonniers intäkter. 2013 var det bara Broadcasting som omsatte mer (7,99 miljarder) än Bonnier News (4,5 miljarder). Omsättningen för News sjönk dock med omkring 200 miljoner jämfört med 2012.

– Vi har en välfungerande it på alla de här tidningarna, men för framtiden är det oerhört viktigt att han en digital utveckling nära affären och nära journalistiken.

Tidigare i år skrotade Dagens Nyheter läsplattetidningen DN+ och ersatte den med en app. Ett beslut som möttes med hård kritik från läsarna.

– Av reaktionerna förstod jag att många ser det som "sin" produkt. Vi väcker mycket känslor och tillhörighet, för det vi gör är stor del av människors vardag. Därför måste vi ha respekt mot läsarna. I fallet med DN+ tyckte vi att vi hade kommunicerat förändringen, men det hade vi uppenbarligen inte.

För att liknande saker inte ska hända i framtiden har Dagens Nyheter under hösten startat dn.ide.se – en blogg för att öka transparensen och bjuda in alla som är intresserade i Dagens Nyheters digitala utveckling. Förhoppningen med projektet är att läsare hjälper tidningen att bli bättre digitalt.

– Den har gått bra. Tanken är vi inte ska sitta internt och funderar vad läsarna vill ha, och sen lansera en produkt med buller och bång, som kan bli. Därför bjuder vi in intressenterna.

Vilka internationella tidningar inspireras du av?

– The Guardian är en sån man ofta tittar på internationellt. Även Amerikanska Buzzfeed, Financial Times och The Wall Street Journal. Men språket gör att vi i Sverige hela tiden har mindre yta att rör oss på. Vi får aldrig samma tal som en engelskspråkig tidning eller till exempel tyska Bild.

Vad ska du göra i helgen?

– Den blir lugn och skön. Jag har många barn, så jag ska vara med dem. Det blir bland annat gymnastikträning. Sen hoppas jag att jag hinner röra på mig själv, och svärmor fyller år.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev