Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Buzzfeed publicerar kontroversiellt Facebook-dokument

Publicerad: 3 december 2018, 07:35
Uppdaterad: 3 december 2018, 07:43

Foto: Pexels

Buzzfeed har publicerat det dokument där pr-firman Definers misskrediterar miljardären och Facebook-kritikern George Soros.


Ämnen i artikeln:

FacebookBuzzfeed

Det var The New York Times som i mitten av november avslöjade att Facebook anlitat den omstridda pr-firman Definers för att slå tillbaka mot sociala medier-jättens kritiker. 

I centrum hamnade miljadären och filantropen Georoge Soros, som bland annat kallat Facebook för "en fara i samhället" under ett tal på Världsekonomiskt forum i Davos. 

Ett av Definers uppdrag var att skicka ett dokument till journalister, där det hävdades att George Soros har band till progressiva politiska grupper som kritiserar Facebook. 

Dokumentet har hittills inte varit tillgängligt för allmänheten – tills i helgen då amerikanska Buzzfeed valde att publicera det.

Dokumentet har titeln "Freedom From Facebook Potential Funding", och påpekar kopplingar mellan Soros och flera av de grupper som är involverade i initiativet "Freedom from Facebook", och tar även upp Soros offentliga kritik av både Facebook och Google. 

Buzzfeed noterar att dokumentet verkar "till stor del harmlöst", men har blivit kontroversiellt då det gett upphov till en smutskastningskampanj mot George Soros, med antisemitiska inslag. 

En talesperson för "Freedom from Facebook" har tidigare sagt att Soros inte har bidragit med några pengar för att finanisera rörelsen. 

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg bekräftade i fredags att man beordrat anställda att undersöka George Soros finansiella innehav. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookBuzzfeed

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.