Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Budstrid om Hemnet – "Schibsted nobbas"

Publicerad: 16 juni 2015, 06:13
Uppdaterad: 10 mars 2016, 07:47

Mäklarsamfundet vill inte sälja Hemnet till Schibsted – utan tittar på två alternativa budgivare, uppger Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Den 8 maj kom beskedet. Mediejätten Schibsted, ägare av Aftonbladet och Svenska Dagbladet, lade ett bud på 1,5 miljarder kronor på bostadsannonssajten Hemnet.

Redan innan budet kommunicerades hade affären förhandlats med två av ägarna, Swedbank Fastighetsbyrå och Svensk Fastighetsförmedling.

De två återstående ägarna, Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, har hittills inte gett några tydliga besked.

Som Dagens Media tidigare har berättat talar Konkurrensverkets tidigare agerande för att verket skulle försöka stoppa Schibsteds köp, som skulle resultera i att bolaget i praktiken får en monopolställning på marknaden för bostadsannonser på nätet. Schibsted äger även Blocket, som via Blocket Bostad skulle ta upp kampen med just Hemnet.

Nu rapporterar Dagens Industri att Mäklarsamfundets styrelse ”nobbar Schibsted”. Enligt underlaget till Mäklarsamfundets extrainsatta årsstämma, som hålls i dag, har två icke namngivna budgivare gett sig in i striden om Hemnet.

”Av underlaget framgår också att Mäklarsamfundets styrelse tycker att de två alternativa buden är mer attraktiva än budet från Schibsted, varför styrelsen vill få årsmötets mandat att förhandla fram en affär med någon av de alternativa budgivarna”, skriver Dagens Industri.

Där framgår också att Mäklarsamfundets styrelse tvivlar på att affären skulle godkännas av Konkurrensverket

De andra buden ska ligga på samma prislapp som Schibsted, 1,5 miljarder kronor, men med den stora skillnaden att Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet får behålla en del av aktierna i Hemnet.

"Styrelsen rekommenderar årsmötet att göra ett vägledande beslut för styrelsens fortsatta arbete som innebär att styrelsen ska förhandla fram en affär med ett av de alternativa buden", står det i underlaget till årsmötet, enligt Dagens Industri.

Schibsted har tidigare sagt att affären bara blir av under förutsättning att bolaget får köpa 100 procent av Hemnet.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev