Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Brittiskt utskott: Facebook har medvetet brutit mot datalagar

Publicerad: 18 februari 2019, 08:45

I en rapport hävdar brittiskt utskott att Facebook medvetet brutit mot lagar gällande konkurrens och dataintegritet.

Foto: Janne Næss

Brittiskt utskott riktar skarp kritik mot Facebook och kallar plattformen för "digitala gangsters".


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook har "avsiktligt och medvetet" stridit mot både dataintegritetslagar och konkurrenslagar – det menar brittiska lagstiftare, skriver CNN

I en rapport publicerad under måndagen har det brittiska utskottet för digitalt, kultur, media och sport, granskat interna Facebook-mejl. Vissa av breven innehåller korrenspondens mellan Facebook och olika chefer, och kommer från en anmälan gjord i Kalifornien angående Facebook. Det brittiska utskottet fick dokumenten på sitt bord i slutet av förra året från ett litet appföretag kallat Six4three som ligger bakom anmälan. 

Utskottet menar att dokumenten visar att Facebook var "villig att åsidosätta användarnas integritetsinställningar för att överföra data" till apputvecklare. Samtidigt menar utskottet även att dokumenten visar att Facebook kunnat "svälta" vissa apputvecklare på data och tvingat dem i konkurs. 

"Företag likt Facebook borde inte tillåtas att uppföra sig som "digitala gangsters" i onlinevärlden", skrivet utskottet i rapporten. 

Facebook har svarat på rapporten och säger att de inte har brutit mot några lagar. I december sade Facebook dessutom att dokumenten har läckts selektivt för att berätta en sida av historien. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.