Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Bredbandsbolaget friades – nu överklagas blockeringsdomen

Publicerad: 18 December 2015, 15:22
Uppdaterad: 7 April 2016, 10:33

Pilotfallet om Bredbandsbolaget, The Pirate Bay och Swefilmer överklagas nu till hovrätten.


Ämnen i artikeln:

The Pirate BaySwefilmerBredbandsbolaget

Den har kallats för en ”ödesrättegång” om framtiden för det öppna internet. Pilotfallet där Bredbandsbolaget stämdes av en rad musik- och filmbolag, uppbackade av den svenska tv-branschen, prövar om en internetoperatör kan tvingas att blockera The Pirate Bay och Swefilmer. I dagsläget är rättsläget oklart, men liknande krav har varit framgångsrika i andra europeiska länder.

Den första ronden i Stockholms tingsrätt blev dock en besvikelse för dem som hoppats på blockering.

”Enligt tingsrättens mening kan B2 Bredband inte anses medverka till intrång enligt upphovsrättslagen”, skrev tingsrätten i domen som föll den 27 november.

Tingsrätten avslog därmed blockeringskraven helt, och fastslog även att Bredbandsbolaget skulle få ersättning för sina rättegångskostnader.

I dag skulle domen ha vunnit laga kraft, men under gårdagen lämnades musik- och filmbolagens överklagan i till Stockholms tingsrätt.

”Rättighetsinnehavarna yrkar att hovrätten (…) bifaller av Rättighetsinnehavarna i Stockholms tingsrätt förd talan om förbud mot B2 Bredband i sin helhet", skriver bolagen i sin överklagan.

B2 Bredband är det formella namnet för Bredbandsbolaget.

Den 29 december ska överklagan budas över till Svea hovrätt, som därefter får besluta om prövningstillstånd.

Då fallet är det första i sitt slag i Sverige är sannolikheten stor att Hovrätten tar sig an målet, som kan bli prejudicerande.

Rättighetsinnehavarna har i sin stämningsansökan hävdat att Bredbandsbolaget medverkar till att upphovsrättsskyddat material olovligen sprids via The Pirate Bay och fulstreamingsajten Swefilmer. Kravet är att Bredbandsbolaget ska blockera tillgången till dessa sajter helt för sina kunder.

Bredbandsbolagets inställning är att bolaget bara är en mellanhand som ska vara neutral i förhållande till innehållet på internet. Ägaren Telenors strategi har varit att peka på eventuella följdverkningar för friheten på internet vid en fällande dom.

Dagens Media kunde avslöja stämningen i slutet av 2014 – en nyhet som ledde till stor debatt kring hur internetoperatörer ska förhålla sig till innehållet på nätet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.