Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Branschen om Medieutredningens delbetänkande

Publicerad: 6 november 2015, 06:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:20

Den nya utformningen av presstödet står i centrum när Cilla Benkö, Journalistförbundet och TU reagerar på delbetänkandet från Medieutredningen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSvD NäringslivJournalistförbundetTU

Igår lämnades Medieutredningens delbetänkande över till kulturminister Alice Bah Kuhnke, där det bland annat pekades på att svenska tidningsföretag är hårt pressade och att vissa papperstidningar väntas försvinna inom fem till tio år.

Man menade även att de mediepolitiska verktygen behöver förnyas och att ett nytt presstöd behöver utformas, som inte ska utgå ifrån distributionsform, utan kvalitativt innehåll.

Utredaren Anette Novak drog slutsatsen att det svåra ekonomiska läget för de kommersiella medierna redan drabbat demokratin.

Efter att delbetänkandet släpptes har reaktionerna från branschen inte låtit vänta sig.

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, konstaterar i ett pressmeddelande att rapporten på ett tydligt sätt bekräftar den bild Sveriges Radio har av den svenska mediemarknaden: en marknad som inte längre enbart är svensk utan i högsta grad även är digital och global.

– I rapporten betonas mediernas roll i en väl fungerande demokrati, och att detta är en fråga som inte enbart berör kulturpolitiken utan också en rad andra politiska områden. Det tycker jag är bra, säger Cilla Benkö i pressmeddelandet.

Hon konstaterar även att rapporten visar på att den roll ett oberoende Sveriges Radio spelar för en väl fungerande demokrati blir allt viktigare, och att de licensfinansierade 2,8 miljarder som går till Sveriges Radio ger medborgarna ett högt värde.

– Däremot pekar utredningen ut att dagens skattefinansierade presstöd inte alls fungerar lika tillfredställande utan att det bör riktas om.

Journalistförbundet väljer också att kommentera rapportens förordning av en ny utformning av presstödet.

– Medieutredningens tankar är till viss del i linje med det som Journalistförbundet presenterade redan 2013. Vi vill se ett redaktionellt produktionsstöd för verksamheter anslutna till det pressetiska systemet, som uppmuntrar nya utgivare och som är teknikneutralt, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet på förbundets hemsida.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är positiv till att det nya stödet som kan komma att bli teknikoberoende, men har svårare att hur de kvalitetsaspekter som ska finnas med kommer att vara utformade. Det skriver Medievärlden.

– Där är jag är kritisk och orolig. Jag fram mot en dialog där utredningen förtydligar hur det är tänkt.

Även SvD Näringslivs Malin Ekman skriver att det låter lovande att utredningen vill se ett kvalitetskriterium för det framtida teknikoberoende mediestödet, men menar samtidigt att hon blir orolig över antydningen att ett sådant stöd skulle kunna gå till såväl medborgare som företag:

"Det är bra att medieutredningen försöker vara nyskapande men farligt om den går vilse i sina ambitioner".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.