Digitalt
Branschen om digitalmomsen: "Ett erkännande av att man ser mediebranschens utmaningar"
Publicerad: 2 december 2016, 13:45
Uppdaterad: 2 december 2016, 14:00
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter och Jeanette Gustafsdotter, vd TU. Foto: Jonas Hellsén
Både TU och Sveriges Tidskrifter välkomnar EU-kommissionens förslag om sänkt digitalmoms: "Vill man på allvar markera betydelsen av journalistik är det detta beslut man ska ta".
Igår 1 december kom EU-kommissionens förslag om att göra det möjligt för länder som Sverige att sänka momsen på digitala tidningar och böcker.
I dag ligger momssatsen för tryckta böcker och tidningar på sex procent, medan momssatsen för samma produkter i digital utgåva ligger på 25 procent.
Det eftersom att den nuvarande EU-regleringen hindrar medlemsländerna att sänka momssatsen på digitala produkter.
Förslaget välkomnas av både Sveriges Tidskrifter och TU.
– Vi har jobbat oerhört intensivt med det här under en längre tid, så spontant drog jag en suck av lättnad och kände "äntligen händer det". Vi på TU träffade ett flertal europaparlamentariker för några veckor sedan och var förberedda på att det här skulle komma, och har även upplevt politisk enighet från svenska europaparlamentarikers håll. Man ställer sig bakom det här och är beredda att göra vad som krävs för att förslaget snabbt ska gå ingenom, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, till Dagens Media.
TU bedömer att en reducerad moms kommer att stärka både den svenska och den europeiska digitala marknaden.
– I Norge har man redan genomfört en sänkning av digitalmomsen, vilket har lett till en stor ökning av prenumerationer på det digitala området. Jag förväntar mig att samma sak kommer hända i Sverige om förslaget går igenom. Vill man på allvar från politiskt håll markera betydelsen av nyhetsbevakning och journalistik är det definitivt detta beslut man ska ta.
På Sveriges Tidskrifter har man länge ansett att momsen för tryckta och digitala tidskrifter är ojämlik.
– Sverige är ett land som kombinerar hög digital efterfrågan med den generellt högsta momsen i Europa, vilket blir en bromskloss. Startskottet för vårt lobbyarbete i frågan kom 2011, när EU öppnade upp för att se över det gamla momsdirektivet. När det gamla momsdirektivet arbetades fram, fanns knappt digitala tidningar, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, och fortsätter:
– Det här förslaget är ett erkännande av att man ser mediebranschens utmaningar, och ett bevis på att man vill underlätta den digitala omställning som speciellt alla tryckta medier går igenom. Det blir ett incitament för svenska förlag att investera i digtala produkter, vilket vi ser väldigt positivt på.
Kerstin Neld ser att den nuvarande regeringen har varit tydliga i sin ambition att ha en teknikneutral moms, och kanske speciellt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
– Går EU-kommissionens förslag igenom måste dock regeringen gå från ord till handling och se till att det faktiskt verkställs.