onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bråket i Katrineholm: Bara bloggvalpar som klagar

Publicerad: 11 februari 2011, 09:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:21

En hätsk debatt har blossat upp på nätet efter att Katrineholms kommunchef publicerat frågor från en journalist på sin blogg. För dagensmedia.se berättar de inblandade om bakgrunden till storbråket.

Ämnen i artikeln:

TwitterKatrineholms-KurirenFacebook

DT

Dante Thomsen


Det var i samband med en granskning av Katrineholms kommunchef Mattias Janssons användande av sociala medier som kommunchefen lade ut reporterns frågor på sin blogg. Detta innan tidningen publicerat sin granskning.

Det fick Katrineholms-Kurien att gå till hårt angrepp på kommunchefen, bland annat i en mailväxling och i en ledare med rubriken "En härskare väcker misstankar".

– Att obearbetat material kommer ut innan vi tagit ställning till hur vi ska använda det blir naturligtvis helt missvisande. Det andra är att Mattias Jansson trappat upp det här med att lägga ut frågor, säger Krister Wistbacka, chefredaktör och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren och fortsätter:

– Det går inte att kommunicera med honom, skickar man ett mail lägger han ut det på bloggen direkt. Det är en medveten taktik som försvårar för oss att göra efterkontrolleringar före publicering och liknande.

Krister Wistbacka vill inte heller kännas vid att tidningen driver en kampanj mot sociala medier, utan att det handlar om Mattias Jansson.

– Han använder sig av sociala medier på ett sätt som jag betraktar som odömeslöst. Det är också omdömeslöst att kommunens högsta tjänsteman provocerar de som ska granska honom på det här sättet, säger han till dagensmedia.se.

Men Katrineholms-Kuriren har även de fått mycket kritik för sitt agerande, framför allt i sociala medier.

Frilansjournalisten och bloggaren Sofia Mirjamsdotter skriver:

"Jag blir häpen, chockad, men allra mest beklämd, och lite ledsen.Att påstå att Mattias Jansson på något sätt försöker förhindra en journalistisk granskning genom att själv publicera de offentliga uppgifter som journalisten frågat efter är absurt, obegripligt."

Joakim Jardenberg, debattör och konsult, går även han hårt åt Katrineholms-Kuriren:

"Jag är helt stum av häpnad. Chockad. Har ni någonsin sett något liknande? I mitt engagemang för "makten och öppenheten" trodde jag att det var myndigheterna som var de stora bovarna, och såg den fria pressen som våra vänner och allierade. Men med vänner som kkuriren behöver demokratin och öppenheten inga fiender."

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattson har bloggat om bråket.

Men Krister Wistbacka inte ger mycket för den kritiken.

– Det är inte våra vanliga läsare som vi får kritik av, det är snarare bloggvalpar. Vi är inte rädda för öppenhet, men det ska vara öppenhet under ansvar och omdöme.

Är ni rädda för öppenheten?

– Inte alls, men det ska vara öppenhet under ansvarhet och omdömen. Det sätt han agerar på minskar omdömet snarare öppenheten. Det finns inte några vanliga regler eller vanligt folkvett bakom det här.

Mattias Jansson själv säger att han välkomnar granskningen:

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att media granskar beslutsfattare och beslutshavare som mig själv. Jag välkomnar det, framför allt den objektiva granskningen.

Han berättar att han lade ut frågorna i förväg för öppenhetens skull:

– Min avsikt med att lägga ut frågorna är att vara öppen. Vem som helst hade möjlighet att begära ut de frågor som kommer in via mail. Det här är inte heller något som alltid förekommer, säger han till dagensmedia.se och fortsätter:

– Det är i absoluta undantag som jag lägger ut frågor jag får från journalister. Men jag vill vara öppen, inte bara med läsningen utan också med de frågeställningar jag ställs inför. Sedan ville jag också gärna ha input från mina läsare.

Håller du med Katrineholms-Kuriren om att du försvårat det journalistiska arbetet?

– Det har i alla fall inte varit min avsikt. Min bedömning var att det var rätt att göra på det här sättet. Men jag är på inget sätt ofelbar och är öppen för intryck av diskussionen, säger Mattias Jansson.

Att förekomma publicering är ett vanligt knep inom krishantering. Men Mattias Jansson säger att han inte förstår hur det journalistiska arbetet skulle påverkas av att han lägger ut frågorna. Snarare är det en företagsekonomisk fråga.

– Att jag förekommer tidningen på det här sättet försvårar inte en kritiskt granskande journalistik så som jag ser det, även om de säljer mindre tidningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev