Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Bråk om romer på Expressen-reporters Facebook-sida

Publicerad: 19 Oktober 2010, 13:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:35

Niklas Svenssons inlägg om "tiggarna i Alicante" utlöste en debatt om rasism på Facebook. "Jag ville sätta en gräns", säger Amanda Mogensen, vd för Ideal Kommunikation.


Ämnen i artikeln:

Amanda MogensenNiklas Svensson

Expressens politiske reporter Niklas Svensson är på semester i Alicante och har tröttnat på tiggarna utanför hotellet. I en Facebook-uppdatering skriver han:

”Är så trött på Alicantes alla dragspelande tiggare. Om det inte vore för dem skulle en lägenhet här sitta som ett världsscoop framför näsan på konkurrenten.”

Det fick en av Niklas Svensson kontakter att posta följande kommentar:

”Kanske är det Romer. Ja fy fan för dem… Kasta ut dem till, till, till…. Ja till. Alltså bort till där vi andra INTE är.”

När Dagensmedia.se når personen som skrivit kommentaren väljer han att bemöta alla frågor med svaret:

– Inga kommentarer.

Kommentaren om romerna raderas därefter från Niklas Svenssons Facebook-sida. Även Amanda Mogensen, vd för pr-byrån Ideal Kommunikation – som tidigare har profilerat sig i kampen mot rasism – har gett sig in i diskussionen.

Hon skriver till Niklas Svensson:

”Kanske ett scoop om hur utbredd främlingsfientligheten faktiskt är. Och hur öppet den visar sig på Fejjan.”

Amanda Mogensen förklarar:

– Med ett rasistiskt parti som vågmästare i Sveriges riksdag och med Angela Merkels uttalande om multikultis misslyckande i Tyskland, ser jag att gränserna förflyttas för vad som är okej att säga i den här frågan. Det kändes som att jag ville sätta en gräns.

Hon fortsätter:

– Niklas Svensson intar en väl glättig attityd till tiggeriet, bakom vilket det döljer sig organiserad kriminalitet och där människor far illa. Sedan, den där andra kommentaren om romer, den var för extrem, jag kände att jag behövde säga något.

Niklas Svensson befinner sig fortfarande i Alicante och ställer sig frågande till kritiken:

– Det är möjligt att Amanda Mogensen vet mer om tiggarna i Alicante än jag. Men jag kan säga att det var inte en rom som satt och spelade dragspel utan en spanjor. Jag känner inte att jag är beredd att ta den här debatten med henne men om hon anser att det är rasism att jag tycker att dragspelarna i Alicante är jobbiga, då får det stå för henne.

Niklas Svensson säger att han inte har sett kommentaren om romer men reagerar stark när Dagensmedia.se berättar vad som stod på hans Facebook-sida.

– Det är absolut inte en åsikt som jag delar, absolut inte.

Men tycker du att gränsen för vad som är okej att säga har flyttats?

– Vad gäller situationen i Sverige, där Sverigedemokraterna nu sitter i riksdagen, där kan jag hålla med henne. En gräns har flyttats, men vad gäller dragspelarna i Alicante, den debatten tänker jag inte ta.

Henrik Widell

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.