Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bonniers skapar Spotify för ljudböcker

Publicerad: 9 september 2010, 09:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:39

Bonniers lanserar ljudbokstjänsten Laudio.se. ”Detta kommer att ha en stor betydelse för ljudbokslyssnandet i Sverige”, säger Sigge Eklund, konceptansvarig på Laudio.


Bokförlagen Bonniers och Iris lanserar i dag ljudbokssajten Laudio.se. Sajten, som beskrivs som ljudböckernas Spotify, ska utgöra ett modernt alternativ till redan befintliga tjänster. Användarna kan ladda ner ljudböcker som mp3-filer direkt till sina spelare eller mobiltelefoner. Dessutom finns möjligheten att streama via datorn eller iphone-appen.

- Ljudboksmarknaden i Sverige är exceptionellt stor i relation till andra länder. Det säljs för 300 miljoner och var tredje svensk lyssnar. Men ändå saknas det en fullständig och modern sajt för digitala ljudböcker, säger Sigge Eklund och fortsätter:

- Nu finns det äntligen en sajt där man väldigt enkelt kan ladda ner alla svenska ljudböcker.

Han menar att Audible.com – den amerikanska motsvarigheten – varit väldigt framgångsrikt det senaste året, och säger sig inte förstå varför det inte tidigare har gjorts i Sverige.

- Detta kommer att ha en stor betydelse för ljudbokslyssnandet i Sverige.

Genomsnittsåldern på ljudbokslyssnarna är relativt hög, menar han, och av dessa lyssnar majoriteten fortfarande på cd-skivor. Men genom att erbjuda en enkel tjänst för digitala ljudböcker ska Laudio få upp intresset hos unga människor.

- Det är så här människor under 40 lyssnar. Vi tror att Laudio kommer att få dem att upptäcka ljudböcker. Det kommer att innebära en rejäl skjuts för ljudboksmarknaden. Medelåldern kommer att sjunka, medan den lagliga nedladdningen kommer att öka.

Tror ni att Laudio kommer att bekämpa fildelningen av ljudböcker?

- Nu finns det inga ursäkter för fildelarna. Det här är ett sjyst, lagligt och modernt alternativ som är både bättre och snabbare än fildelningssajterna. Ljudkvaliteten är glasklar och du hittar det du söker på en sekund. Laudio kommer att kväva fildelningen av ljudböcker, säger Sigge Eklund.

Böckerna är inte kopieringsskyddade, men de är digitalt vattenmärkta för att motverka att de sprids vidare.

Förutom böcker kommer ljudbokssajten att erbjuda även andra sorters ljudfiler, som exempelvis dikter, och det finns utrymme för vidareutveckling.

- Vi har en plan att skapa ett unikt gratismaterial för användarna. Förutom ljudböckerna ska man kunna hitta andra spännande saker. Ett smörgåsbord av ljudfiler.

Andra förlag vars böcker kommer att finnas tillgängliga är – utöver Bonnirs och Isis - bland andra Piratförlaget, ordfront och Nordstedts.

- Vi har lyckats få ihop en mer eller mindre komplett katalog med svenska ljudböcker, säger Sigge Eklund.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev