Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bonniers krav: ”Släck dhen.se”

Publicerad: 12 september 2012, 08:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

UPPDATERAD. Programmerarens tilltag dhen.se roar inte Bonnier. Nu polisanmäler de sajten och kräver att den omedelbart plockas ned.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Det är Bonniers drifsorganisation Bonnier Digital, som i ett mejl till dhen.ses webbhotell, kräver att sajten genast ska stängas.

Detta på grund av att dhen.se utan tillstånd stjäl allt sitt innehåll från dn.se.

”Det verkar uppenbart att de proxy:ar content från www.dn.se. Detta är polisanmält och vi vill att denna server ska plockas bort omedelbart!”, står det i mejlet.

Både bilder och text på nyhetssajter är upphovsrättsskyddade och får inte återges utan tillstånd.

Men Oivvio Polite, skaparen av dhen.se, tänker inte låta sig skrämmas. På en direkt fråga om han tänker plocka ned sajten svarar han:

– Nej, det tror jag inte.

Varken den Bonnier-anställde som skickat mejlet eller dennes chef vill lämna några kommentarer då det "inte är deras sak", utan hänvisar till Dagens Nyheters IT-chef Charlotte Lindén.

Henne har dagensmedia.se utan framgång sökt.

Det var under onsdagsmorgonen som dagensmedia.se berättade om dhen.se – som tycks vara en i det närmaste exakt spegling av dn.se där alla "han” och ”hon” är utbytta mot det könsneutrala ”hen”.

Bakom sajten, som gick upp natten mellan tisdag och onsdag, står programmeraren och den före detta frilansjournalisten Oivvio Polite.

– Jag gjorde sajten i natt, efter att ungarna somnat, sade han till dagensmedia.se.

Bakgrunden till tilltaget är dagensmedia.ses artiklar om DN:s beslut att bannlysa ordet ”hen” som ersättning för ”han eller hon” i nyhets- och reportagetext.

Syftet med sajten är enligt Oivvio Polite att påminna om att språket inte är neutralt utan att det innehåller mängder av värderingar.

– Det viktiga är inte att folk säger ”hen”. Jag vill att folk ska förstå att när man säger ”han” och ”hon” så är det också ett val som även det är politiskt, sade Oivvio Polite.

UPPDATERING.

Dhen.se ligger sedan lunchtid på onsdagen nere. Sajtens besökare möts av texten "De som driftar DN.se blockerar all trafik från min server och därför funkar inte dhen.se just nu. Jag jobbar på en lösning :)".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev