Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bonnier och Schibsted startar egen public service-kommission

Publicerad: 30 september 2015, 06:51
Uppdaterad: 23 mars 2016, 09:24

Efter Myndigheten för radio och tv:s rapport: branschen tillsätter en egen public service-kommission.

Ämnen i artikeln:

BonnierSchibstedPublic service

FN

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se


I dag lanseras Public service-kommissionen, vars uppdrag är att undersöka hur public service fungerar idag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera i framtiden.

Detta som en reaktion på att branschen menar att public service konkurrerar i allt högre utsträckning med kommersiella medieaktörer som får det svårare att bedriva sin verksamhet.

Kommissionen presenteras en månad efter rapporten från Myndigheten för radio och tv där man slog fast att: "Public service hindrar inte konkurrerande aktörer".

Initiativtagarna till Public service-kommissionen är Bonnier, Schibsted Sverige, Mittmedia, Bauer Media Group och TU (Tidningsutgivarna). Initiativtagarna har formulerat direktiven och tillsatt ledamöterna men kommer inte att delta i kommissionens arbete.

– Public service-kommissionen har till uppgift att bredda och nyansera debatten om public service och bidra till att öka förståelsen för hur public service-bolagen påverkar den övriga mediemarknaden, säger Gunnar Strömblad, ordförande i kommissionen, i ett pressmeddelande.

Initiativtagarna menar att public service har en mycket stark ställning i Sverige och åtnjuter högt förtroende hos allmänheten. De menar att samtidigt har ramarna för public service varit nästintill oförändrade i årtionden, medan mediemarknaden förändras i ett rasande tempo. Kommissionen ska särskilt titta på vad omvälvningarna på mediemarknaden betyder för public service, vad det innebär för konkurrenssituationen och hur public service bör förhålla sig till globala jättar som exempelvis Google och Facebook.

Kommissionen ska arbeta under ett halvår och presentera sina slutsatser och förslag under våren 2016.

Dagens Media har sökt Gunnar Strömblad för ytterligare kommentarer.

Fem ledamöter ingår i public service-kommisionen:

Gunnar Strömblad. Tidigare koncerndirektör och styrelseordförande i Schibsted samt tidigare vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Har utsetts till kommissionens ordförande.

Agneta Dreber. Tidigare ordförande i Sveriges Radios styrelse och ledamot i pressens opinionsnämnd. Har också varit statlig ämbetsman.

Mikaela Valtersson. Vice vd för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund. Tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Hans-Gunnar Axberger. Professor i konstitutionell rätt vid Juridiska institutionen på Uppsala universitet. Tidigare justitieombudsman, pressombudsman och ordförande i presstödskommittén.

Pelle Snickars. Professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Han har tidigare varit forskningschef vid Kungliga Bibliotekets forskningsavdelning och forskningschef vid Statens ljud- och bildarkiv.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev