Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Bonnier lånar 1 miljard av EU

Publicerad: 19 september 2016, 12:30
Uppdaterad: 19 september 2016, 12:32

Europeiska investeringsbanken EIB beviljar storlån till Bonnier AB.


Ämnen i artikeln:

BonnierTomas FranzénEU

Bonnier AB lånar 100 miljoner euro, eller cirka 950 miljoner kronor av Europeiska investeringsbanken (EIB).

Pengarna ska användas till koncernens digitalisering.

I ett pressmeddelanden skriver banken att lånet ska stötta Bonniers forskning, utveckling och innovation fram till 2018, i syfte att stärka produktionen av lokalt medieinnehåll i Norden och därmed trygga arbetstillfällena inom den mycket konkurrensutsatta mediebranschen. Lånet backas upp av Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) inom investeringsplanen för Europa.

Bonniers vd Tomas Franzén säger i en kommentar:

– Det gläder mig att EIB har valt Bonnier som mottagare av ett lån enligt investeringsplanen för Europa. Vi har 200 års erfarenhet och vill stanna kvar i mediebranschen. För att lyckas med detta går vi över från att ha varit ett traditionellt förlag och sändningsföretag till att bli en digital mediekoncern. Vi befinner oss nu mitt i denna process. Detta förutsätter betydande investeringar, och lånet utgör ett värdefullt bidrag till dessa.

Lånet till Bonnier AB är den tredje transaktion i Sverige som omfattas av Juncker-kommissionens investeringsplan för Europa, vilket innebär att EU-budgeten garanterar transaktionen, skriver EIB i pressmeddelandet.

 

Bakgrundsinformation

 

 

 

Bonnier grundades 1804 och är en internationell mediekoncern med säte i Sverige. Företaget är mycket stort i Norden, USA och Östeuropa. Bonnier bedriver verksamhet i 14 olika länder över hela världen och har mer än 8 000 anställda. För mer information, se www.bonnier.com .

 

Syftet med investeringsplanen för Europa är att undanröja hinder för investeringar, synliggöra och ge tekniskt stöd till investeringsprojekt samt se till att nya och befintliga finansiella resurser används på ett smartare sätt. Enligt Europeiska investeringsbanken (EIB) hade Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) fram till juli 2016 möjlighet att få fram över 100 miljarder euro i investeringar i Europa. De senaste Efsi-siffrorna och en specifik redogörelse för varje sektor finns här. För mer information, se FAQs.

 

Europeiska investeringsbanken (EIB)

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Med en andel på 2,963 procent är Sverige en av EIB:s 28 aktieägare. Bara under 2015 ställde banken nästan 1,6 miljarder euro till förfogande i lån till svenska projekt på olika områden, däribland hälso- och sjukvård, industri och stadsutveckling.

Ämnen i artikeln:

BonnierTomas FranzénEU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.