Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Bonnier i mångmiljardaffär – säljer ägarandel i Bisnode

Publicerad: 9 oktober 2020, 09:26

Dun & Bradstreet är noterat på New York-börsen och verksamt inom data-analys.

Foto: Pixabay

UPPDATERAD: Ratos och Bonnier säljer Bisnode för 7,2 miljarder kronor. Köpare är det globala data-analysföretaget Dun & Bradstreet. Bonnier, med en ägarandel på 30 procent i Bisnode, gör en realisationsvinst på 1,2 miljarder kronor på affären.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dun & Bradstreet är noterat på New York-börsen och är verksamt inom data-analys. Nu köper bolaget Bisnode för 7,2 miljarder kronor. Bisnode sysslar med affärs-, kredit- och marknadsinformation. Säljare är det svenska riskkapitalbolaget Ratos och medieföretaget Bonnier. Det framgår av ett pressmeddelande.

LÄS MER: Eva Hamilton tar plats i Bonnier News styrelse

Bisnode har cirka 2 000 anställda och över 110 000 kunder världen över. Huvudkontor ligger i Stockholm. Bolaget uppges ha tillgång till över 550 officiella datakällor i Europa och som innehåller information om 33 miljoner företag och 120 miljoner konsumenter. 

”Den starka kombinationen av våra data, analyser och innovativa lösningar i kombination med Bisnodes goda kundrelationer och expertis på den europeiska marknaden kommer att ge kunder tillgång till affärskritisk data till stöd för deras tillväxtambitioner”, kommenterar Anthony Jabbour, vd och koncernchef för Dun & Bradstreet.

Bonnier tjänar 1,2 miljarder

Bonnier äger 30 procent av Bisnode i dag och kommer efter justering för nettoskuld att tjäna 1,7 miljarder kronor på affären, varav 25 procent i form av aktier i Dun & Bradstreet. Det framgår av ett pressmeddelande från Bonnier. 

”Bonnier förstärker genom denna affär ytterligare sin starka kassa och det är grunden för investeringar i såväl våra befintliga verksamheter som inom nya områden”

Försäljningen ger en realisationsvinst för Bonnier på omkring 1,2 miljarder kronor. 

 – Bonnier förstärker genom denna affär ytterligare sin starka kassa och det är grunden för investeringar i såväl våra befintliga verksamheter som inom nya områden, säger Erik Haegerstrand, vd för Bonnier Group, i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Bonnier Group slopar utdelningen

Affären väntas bli genomförd senast i början av nästa år efter konkurrensrättslig prövning. 

Bisnode bildades 2005 genom att bolaget Bonnier Affärsinformation slogs ihop med Ratos-ägda företaget Infodata. Dun & Bradstreet är, sedan långt tillbaka, en leverantör av data och tjänster till Bisnode, framgår det.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev