Bloggare försökte dra av för cykel och tv

2010-01-26 08:12  

Bloggaren Kenza Zouiten ville göra skatteavdrag för inköp av cykel, Kretaresa och en tv. Men Skatteverket går inte med på avdragen.

Hösten 2008 kunde Dagensmedia.se berätta om hur Konsumentverket, bland annat efter artiklar på Dagensmedia.se, utreder misstänkt smygreklam i några av Sveriges största bloggar.

Samtidigt avslöjades det att även Skatteverket satt bloggarna under lupp, för att ta reda på om några av dem undanhöll några inkomster – och därmed bröt mot lagen. Revisionen var en del av Skatteverkets granskning av handel på nätet.

Men Skatteverket agerade för tidigt. 

– Vi startade 2008 och kunde då bara få tillgång till uppgifter 2007. Och då var bloggandet inte särskilt stort, säger Karin Andersson, ansvarig för projektet, till Dagensmedia.se.

I dag finns endast två beslut tagna. Ett gäller Kenza Zouiten, som var en av de första stora modebloggarna. Förra veckan hade bloggen drygt 320 000 unika besökare, enligt Kiaindex, och år 2008 nominerades hon till årets branschpersonlighet på Stockholm Media Week.

Under 2008 har Kenza Zouiten försökt att dra av totalt 79 893 kronor för en rad produkter, inklusive en tv, en cykel och en resa till Kreta. Men Skatteverket medger inte avdragen.

– Vi ansåg att det var privata inköp. Hon har ju till exempel inte köpt tv:n för att tjäna pengar på bloggen och cykeln har hon inte ens nämnt i bloggen, säger Karin Andersson till Dagensmedia.se.

Kenza Zouiten har dessutom försökt dra av drygt 47 000 kronor för klädinköp. Skatteverket har då valt att medge hälften av kostnaderna, då man anser att hon ”själv ska stå för en kostnad för dessa varor som är normalt" för en person i Kenza Zouitens ålder.

Av beslutet framgår det att Kenza Zouiten fått ut 110 797 kronor i lön från Blogg Esse samt 77 466 kronor från affiliatebolaget Tailsweep. Intäkterna kommer bland annat från den annonsförsäljning som skett på bloggen.

Skatteverket misstänker dock inte att hon försökt undanhålla några intäkter.

– Vi har tittat på hennes intäktsredovisning och har inte hittat något som går att ändra på. Hon har gjort en bra redovisning, säger Karin Andersson.

Kenza Zouiten säger till Dagensmedia.se:

– Skatteverket har ju sina regler och det är inget jag kan göra något åt utan bara acceptera.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt