Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ben_Dover trollade sd.se-auktionen – nu sänker Tradera slutpriset: "Sabotage"

Publicerad: 21 januari 2015, 11:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Användaren Ben_Dovers bud är oseriöst anser Tradera. Därför sänks priset på domänen sd.se från 500 000 kronor till 200 000 kronor, kan Dagens Media berätta.


DT

Dante Thomsen


I dag avslutades .SE-stiftelsens auktion för domänen sd.se på Tradera.

Efter ett hårt budkrig i auktionens slutskede landade slutpriset på drygt 500 000 kronor. Priset trissades framför allt upp av användaren "Ben_Dover", vilket kan läsas som "bend over".

Ben Dover är också en engelsk skådespelare, regissör och producent inom porrindustrin.

Nu, kan Dagens Media berätta, sänker Tradera slutpriset på domänen till 200 101 kronor. Anledningen är oserös budgivning.

– När det gäller auktioner av hög profil så har vi alltid extra koll för att se till så att det går rätt till. I det här fallet har vi sett att det i slutskedet kommit in en person som när vi vid närmare granskning bedömt som oseriös, det har sett ut som att det handlar om sabotage och att man inte haft för avsikt att betala för sig, säger Emil Schwarz, säkerhetsansvarig på Tradera, till Dagens Media.

Han fortsätter:

– Det vi gör då är att ta bort det ledande budet personen haft, i efterhand justeras också priset i auktionen på Tradera så att slutpriset hamnar på den nivån det egentligen skulle legat på om den oseriöse budgivaren inte trissat upp priset. Exakt hur vi fastställt att personen varit oseriös kan vi inte gå in på mer än att det är en samlad bedömning vi gjort utifrån den informationen vi har på kontot.

Kan du säga något om hur ni kommit fram till den här bedömningen?

– Vi har tillgång till ganska mycket information om våra användare, exempelvis personnummer och adressuppgifter. Det är en sak vi tittar på. Sedan finns det flera andra saker som vi lägger in i den här bedömningen men det här är vad jag kan säga i nuläget.

Är det vanligt med troll som trissar upp priserna på auktionerna?

– Nej det skulle jag inte påstå. Tyvärr är det så att när det väl händer så är det i den här typen av högprofilsauktioner. Men att det är vanligt skulle jag inte säga.

Det nya slutpriset gör att användaren "Sverigedemokraterna" vann auktionen med ett bud som ligger på 100 kronor mer än användaren "Hobbex", som bjöd 200 001 kronor.

I en intervju med IDG bekräftar Henrik Vinge, pressekreterare hos SD, att det är SD som köpt domänen.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev